Изјава Министра Полиције Републике Србије


Београд — Министар полиције Ивица Дачић каже да је после инцидената у Реснику приведено 20 лица од којих је 14 задржано. Највероватније је реч о навијачима Звезде и Рада.

Дачић је истакао да су против њих поднете и кривичне и прекршајне пријаве.

„Не знам да ли су организатори, али сам добио информацију да је 20 људи доведено у полицијску станицу у Раковици, а 14 задржано. Прекршајне пријаве због нарушавања реда и мира подигнуте су против две особе“, рекао је Дачић за Б92.

„Кривичне пријаве због сумње да су починили кривично дело ометања службеног лица у обављању службене дужности подигнуте су против два лица и они су задржани. Против 16 особа подигнуте су кривичне пријаве због постојања сумње за напад на службено лице и насилничко понашање. Од 16 особа двоје је малолетно“, објаснио је министар унутрашњих послова.

Он је нагласио да нема разлога да било ко напада полицију и да је она реаговала када су је гађали камењем, али и указао да проблем није у надлежности полиције, већ је адреса за то питање градска власт.

У Реснику је током ноћи и дана било мирно, међутим мештани најављују ново окупљање у 18х. Они тврде да не протрестују због досељавања Рома у Ресник, већ због тога што се, наводно, насеље за њих прави на земљишту које је приватна својина појединих породица из Ресника. Додатни разлог за ново окупљање је, како наводе, непримерена реакција градоначелника Ђиласа на њихов протест.

Дачић је нагласио да полицајци не могу да буду „глинени голубови“ и да је поводом инцидента у Реснику разговарао с представницима градских власти.

„Мислим да је добро да се спрече овакви догађаји, али и да Роми не могу да буду расељени са једне локације, а да на другој не желе да их приме“, нагласио је министар.

Он је додао да је јуче разговарао са градским властима и упозорио их на проблем у Реснику, а да су му представници града пренели да је будуће ромско насеље удаљено километар од насеља у Реснику.

„Мислим да су нађене локације које нису у насељима да не би било проблема. Полиција не учествује у доношењу политичких одлука. Треба разговарати, најлакше је да полиција интервенише и она ће интервенисати ако је неко нападне“, рекао је Дачић.

Јуче је у Реснику група мештана покушала да спречи постављање контејнера за становање за Роме, а приликом интервенције полиције, која је привела четири особе, лакше су повређени 12 полицајаца и два грађанина.

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је раније данас да нема разлога за протест против насељавања Рома у Реснику.

Извор: Б92, Бета, Тањуг

ПОГЛЕДАЈТЕ СЛЕДЕЋЕ ВИДЕО ЗАПИСЕ ПА САМИ ЗАКЉУЧИТЕ КОЛИКО ЈЕ ПРЕТХОДНА ВЕСТ ИСТИНИТА:

Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: