Бетовен имао тајну љубав у Голубинцима

Славни уметник лудовао за капетаницом Жанет, која је са мужем живела у Голубинцима. Писмо љубавнице потврђује да је и композитор долазио на тајне састанке

КАДА се Жанет д’Хонтар, прва љубав славног композитора Лудвига ван Бетовена, удала за гардијског капетана Карла фон Грета, композитор је пао у очајање. Потпуни емотиви слом Бетовен је доживео због њеног пресељења у дворац Шлос у сремском селу Голубинци, пошто је Жанет са капетаном Фон Гретом прешла да живи у аустроугарску караулу на самој граници тада моћног Аустријског царства.

Из Беча у Голубинце, и истим путем узвратно, кренула је обимна тајна љубавна преписка славног композитора и његове изгубљене љубави. Писма се чувају у Бетовеновом музеју у Бечу, а мештани овог сремског села уз помоћ општине и покрајинских власти планирају да дворац Шлос претворе у музејски простор, у коме ће се сем о овој епизоди из историје наћи документа и о другим бурним догађајима из тог времена.

Бетовенов музеј у Бону чува богату музичку заоставштину, али и писане сегменте из приватног живота генијалног композитора. За житеље Срема, недавно обелодањена документа љубавног живота Лудвига ван Беотовена, откривају његову страсну љубавну везу са дворском дамом из престоног Беча. Дворац Шлос и прелепа Жанет били су без сумње и инспирација композитора за наставанак многих генијалних дела која трају и изводе се широм света

Жанет и Бетовен, као вршњаци, рођени су 1770. године. Рано су се „загледали“. Композитор је Жанет описао као заносну плавушу са анђеоским гласом који га је „опчињавао“.

Према подацима из историје, љубав дворског музичара и даме из релативно високог дворског друштва жестоко је планула, али није дуго трајала. Жанет је за животног сапутника изабрала племића и официра Фон Грета који је био сигурнија прилика, личност од већег друштвеног поштовања и свакако материјално одлично ситуиран.

– Мене данас од тебе раставише, то је превелик бол за моје срце – певала је Жанет, очигледно и сама тешка срца прихватајући растанак, на уво славном композитору непосредно пошто ће са супругом кренути ка Срему, где је добио премештај да чува границе царства. Место становања капетана и Жанет постао је тада раскошни дворац Шлос.

Остављени Бетовен тугу и чежњу претакао је у музику. Многе његове композиције имају „мирисе“ заноса и чежње због изгубљене љубави.

Раздаљина између растављених љубавника за то време била је велика, али у мислима су обоје били све време веома близу и заједно. То најбоље потврђују многа тајна писма, у којима емоције нису сакриване.

Само одабране и одане поштоноше преносиле су пошту од Голубинаца до Беча где је Бетовен радио као дворски композитор. Музеј генијалног композитора чува ову преписку, од које је већина без поптиса али са издајнички препознатљивим рукописом две искрено заљубљене душе.

– Пуно срце даје слабији звук. Празно ођекује из свих тонова. Осећа се, ипак, његова жудња и ах! Разуме се његова нема чежња – написао је Бетовен у једном од својих писама вољеној Жанет потврђујући да су незагасла страсна љубавна осећања касније уграђена у огромни, генијални, музички опус.

Извор: Новости

Updated: 23/05/2012 — 18:30

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: