Буквар Велике Албаније

Ђаци који похађају наставу на албанском језику на Косову и Албанији, убудуће ће користити заједнички буквар ( Абетаре ). Промоција буквара одржана је у Призрену поводом стогодишњице независности Албаније.

Поромовисању заједничког буквара у у Спортском центру у Призрену присуствовали су премијер Албаније Саљи Бериша, косовска председница Атифете Јахјага и косовски премијер Хашим Тачи.

Бериша сматра да је заједнички буквар „врхунско научно дело које се поклања албанској нацији“, а Тачи да је данашњи дан од историјског значаја за албански народ.

„Данас је историјски дан за албанску националну културу. Данас представљамо заједнички буквар. Ово је историјско достигнуће, први заједнички буквар за Албанију и Косово“, истакао је Тачи.

„Нисмо се случајно окупили данас у Призрену. Где год да живе Албанци, њихова душа је овде са нама, у Призрену уз заједнички буквар. Данас смо се окупили у духовном центру Албанаца , у граду који чува историјске и праведне поруке за уједињење Албаније и Косова у једну државу. Данас промовишемо заједнички буквар“, поручио је Тачи.

Како је оценио Тачи, буквар представља победу за све Албанце јер то може да постигне само један цивилизован народ.

Премијер Албаније Саљи Бериша је захваљујући ауторима на буквару оценио да је то врхунско научно достигнуће.

Бериша је рекао деци да треба да знају да овај буквар у себи носи „неугасиви идеал уједињења Албанаца“.

Према његовим речима, заједнички буквар представља израз одлучности Албанаца да раде заједно на великом европском пројекту како би изградили велика дела европске цивилизације, али и њихову окренутост миру.

Бериша је из Призрена позвао албанске суседе да се ослободе албанофобије пошто су Албанци, како је рекао, „народ који уме да чува пријатељство“.

Извор: букварвеликеалбаније

Updated: 24/05/2012 — 01:14

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: