Цензура интернета-интернет рат-СОПА-ПИПА-АКТА

Вјероватно сте сви већ чули за, а и осјетили посљедице (не)доношења ова три изузетно радикална и рестриктивна закона којима се покушава читав Нет да стави под контролу олигарха свијета и њихове продужене руке, Агенције за заштиту ауторских права, и у коначници избаци с Нета сваки материјал до ког је могуће доћи без плаћања.

Иако прва два закона нису прошла у америчком законодавству, трећи, много опсежнији (јер се не односи само на Интернет) и рестриктивнији, а самим тим и опаснији за људске слободе и слободу изражавања свог мишљења, фамозна ACTA, донешен је већ у многим земљама свијета у којима је већ наступило знатно ограничавање слободе коришћења Интернета.

Нпр. у Француској пружачи Интернет услуга активно прате промет својих корисника, и ако уоче да посјећују „забрањене“ странице и повлаче материјал путем бит-торента или пир-то-пир клијената, дају својим корисницима три „жута картона“, упозорења преко електронске поште, а затим им на годину дана искључују Интернет!
У Америци и Енглеској још је и горе, пошто такви преступници, ако им пошаљу полицију на врата и на рачунару открију пиратски софтвер, музику или филмове могу и у затвору да заглаве.

Ипак, до сад су се корисници довијали на разноразне начине, првенствено користећи се прокси серверима да заметну траг шпијунима, међутим, наступила је офензива олигарха свијета невиђених размјера. Као гром је пукла вијест да је угашен Megaupload, уз Rapidshare највећа страница за похрану података, да су заплијењени њихови сервери као и сав материјал који се нашао на њима, а власник те странице, Ким Шмиц, иначе бивши хакер великог калибра (и дословце и пренесено) ухапшен на Новом Зеланду након полицијске акције које се не би посрамио нити најновији филм о Џемс Бонду. У страху су велике очи: одмах након овог догађаја пар највећих страница за похрану података, као што су Fileserve и Filesonic онемогућили су скидање података са својих сервера свима осим власницима тих података; угашене су и странице за размјену података базиране на торент протоколу, као што је BitJunkie, увјерљиво највећа база торент фајлова. Преко ноћи, фактички се преполовио број мјеста на Нету гдје је могуће набавити неки пиратски материјал.

Међутим, има још јунака који одолијевају бури, и сад ћу вам потанко навести начине и мјеста одакле можете и даље несметано да скидате такав материјал. Ако живите у земљама које ропћу под чизмом олигарха свијета, заштитите се користећи прокси сервере, понајприје Торове, наоштрите оловке и препишите веб-адресе и начине које ћу вам сада презентирати.

1) Странице за похрану података (фајл-хостови)

Иако је Megaupload ликвидиран, а Fileserve и Filesonic онемогућени, преостали су још многи фајл-хостови преко којих је могуће и даље несметано скидати шта вас је воља. Понајприје међу њима преостаје Rapidshare, којег спасава што је лоциран у Њемачкој, која још увијек није донијела тако рестриктивне законе. Фајлове на Rapidshare-u можете претраживати преко ове врло ефикасне тражилице:

http://www.rapidsharedata.com/

Надаље, од фајл-хостова преостали су и Oron, Mediafire, Sendspace, Hotfile, Uploaded и др, преко којих и даље може да се нађе знатна количина података. За њих не постоје специјализоване тражилице, међутим, могуће је пронаћи жељени материјал и пуким уписивањем у Гугл, упишете име траженог материјала и ријеч download, и Гуглетало ће и даље у већини случајева послушно да вам да линкове на тражени материјал који се налази на неком од тих фајл-хостова.

Такође је могуће користити и странице које дјелују као базе података разноразног материјала, а које нуде кодиране линкове према том материјалу (кодирање је врло важно јер претраживањем Интернета такав текст остаје невидљив било којој познатој техници претраживања, зато такве странице и остају нетакнуте јер ништа не води до њих, зато сам у овом тексту све линкове ставио под код, а тако и ви чините ако било какав линк, поготово онај који води према пиратском материјалу постављате на овом форуму).
Врло добре и опсежне базе података можете пронаћи на Софтархиви:

http://softarchive.net/

као и на руском Аваксу:

http://avaxhome.ws/

За лакше скидање нагомиланог материјала са фајл хостова користите Jdownloader:

http://jdownloader.org/download/index

И напослијетку, масу материјала могуће је пронаћи и на разноразним блоговима који су већином прилично скривени и тешко налазиви, па је до њих долажење већином случајно.

2. Торент странице

Бит торент је протокол којим људи међусобно дијеле фајлове које држе на својим рачунарима, и зато је супериоран осталим начинима скидања разноразног материјала јер корисник не овиси о ћудима и хировима власника сервера и страница за похрану података (фајл-хостинг странице) и док год има људи који су вољни да дијеле материјал који имају на својим рачунарима, као и веб-страница које држе торент фајлове који указују према том материјалу, биће могуће и проналазити и скидати пиратски материјал. Иако је једна од највећих, ако не и највећа тражилица торент фајлова, BitJunkie добровољно окончала постојање ради страха њених власника да не прођу као Ким Шмиц, постоји још сијасет других страница које држе базу торент фајлова, иако су власници неких од њих већ надрљали, као што се десило власницима фамозног PirateBay-a. Ипак, они и даље истрајавају, и сад ћу да вам понудим линкове од пар страница које и даље функционишу, а које не захтјевају регистрацију нити поштовање строгих правила о дијељењу података:

http://thepiratebay.org/

http://isohunt.com/

http://torrentreactor.net/

Ипак, далеко већи избор и доступност разноразног материјала имају тзв. затворене торент странице, гдје морате да се прво учланите, и то у већини броја случајева и не можете ако прво не добијете позивницу од већ постојећег члана. Јасне су вам такве мјере предострожности, с обзиром на све што се дешава власницима PirateBay-а и Megaupload-a. На таквим страницама, осим што је тешко ући на њих, такође није лако нити остати, пошто готово све од њих траже или да поштујете правила несебичне размјене података (да се однос скинутог и враћеног материјала држи на разини од најмање 1:1), или да скинути материјал дијелите са другима најмање 24 часа (или чак и дуже), често пута и једно и друго. Јасно вам је да таква преданост тражи непрекидан приступ Интернету, као и непрекидан рад рачунара 24 часа на дан, што не могу сви корисници рачунара да остваре, али ако хоћете ексклузиван и тешко доступан материјал, често немате другог избора. Слиједе линкови према некима од таквих торент сајтова:

http://www.demonoid.me/

http://www.yuwabits.net/index.php

http://www.iptorrents.com/indexipt.php

3. Пир-то-пир програми (програми који директно повезују двоје корисника)

На крају ћу да поменем и овај, најстарији начин дијељења података преко Нета. Од фамозног Напстера, који је и први пао као жртва Агенције за заштиту ауторских права, преко E-Mule-a, па до DC++, ово су програми који директно или преко тзв. хабова (неке врсте соба у којима се окупљају корисници истих афинитета или који посједују одређени материјал разврстан по врсти и жанру) омогућују контакт двоје или више корисника и на тај начин скидање жељеног материјала. Систем подсјећа на торент, међутим, за разлику од њега, већином је могуће скидати материјал само од једног корисника истовремено, а осим тога, у односу на торент, ти програми имају недостатак што овисе о централном серверу на који се пријављују сви корисници, па ако пада сервер, пада и сам програм и могућност његовог даљњег коришћења. Ипак, у неким специфичним случајевима, овакав начин добављања података има предност, као нпр. код програма Soulseek, гдје се окупљају заљубљеници у најразличитије жанрове и поджанрове рока и метала, и на ком је, поготово кад су неки опскурнији и мање познати бендови у питању, једино и могуће пронаћи и скинути тражени материјал.
Набројаћу линкове одакле се могу скинути неки од наведених програма:

http://www.slsknet.org/download.html

http://sourceforge.net/projects/dcplusplus/

http://www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=1&rm=download

На крају, упозорио бих вас да никада не тражите и не скидате накнадно разноразне кључеве, генераторе кључева, крекове и сл. за програме и игре, јер ћете највјероватније набасати на вирус, поготово ако идете на разноразне сумњиве странице које не спадају у горе наведене категорије, типа warez страница и сл. Служећи се горе наведеним начинима скидања података, увијек ћете пронаћи све потребно за нормално функционисање неког програма или игре, а осим тога, велика већина торент страница омогућује и контролу постављеног материјала од стране корисника странице и коментарисање истих, тако да се евентуални малициозни материјал врло брзо отклања.

Олигарси свијета и њихово оруђе, Агенција за заштиту ауторских права извршили су снажан удар на Интернетске слободе, не само да ограниче колико год могу дијељење пиратског материјала, него да у коначници уведу и цензуру Интернета и даноноћно праћење сваког корисника у тој мјери да би се цензура Интернета коју проводе Кинези чинила као обична играрија. Насрећу, на другој страни постоје врло вјешти и изучени хакери, крекери и пирати који су увијек корак испред свега што олигарси свијета могу да учине да ограниче слободе на Интернету, тако да за сада нема зиме, иако су пропале и затворене поједине странице, слобода дијељења материјала на Нету далеко је од угрожености. Живјела пиратерија!

Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: