Да ли ће нам на мала врата „увалити“ ГМ семена?

Стиже  ново  семе, кукуруз и соја на поправном

СТОП ГМО
Пољопривредници у Србији могу бар на тренутак да „одахну“. Расподела семена кукуруза и соје за пресејавање почела је у четвртак у Обреновцу, Лазаревцу, као и у Браничевском и Подунавском округу, а у петак је настављена у Мачванском, Колубарском и Рашком округу. За суботу су планирани Расински, Шумадијски, Моравички, Поморавски и Сремски округ.

Семе је донирало десет највећих пољопривредних компанија у Србији, у организацији Канцеларија за обнову и помоћ поплављених подручја, Министарства пољопривреде и Министарства државне управе и локалне самоуправе. Донација треба да покрије око 12.000 хектара, а њена вредност је око милион евра.

„У наредних неколико дана, семе ће бити дељено у општинама и градовима које су погођене поплавама, и то у 53 дистрибутивна центра широм Србије“, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

„Један од седам главних услова под којим семе може да се преузме јесте да се донација користи само у сврху засејавања пријављених пољопривредних површина уништених поплавом и да семенска роба за пријављене површине није примљена ни по једној другој основи.“

Како се наводи у Министарству пољопривреде, на донацију семена има право само пољопривредни произвођач чије појединачне пријављене површине по култури износе више од 0,25 хектара. Пољопривредници, такође, немају право да бирају семе одређеног произвођача. А да би се избегла евентуална злоупотреба, надлежни инспектори ће надзирати малопродајна места.

Према речима министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић, планирано је да се расподела заврши до недеље, како би пољопривредници на време поново засејали њиве. Када је реч о гориву, очекује се да достава крене следеће недеље. Уз то, ради се и на процедури за расподелу агроминералног ђубрива.

Директор Управе за заштиту биља Ференц Баги изјавио је да први резултати земљишта које је било поплављено показују да ће заснивање ратарских врста бити могуће, док је за проврће све неизвесно.

„Први резултати 500 узорака земље били су повољни, а надамо се да ће такви бити и следећи“, каже Баги.

„Још се разматра каква је ситуација са поврћем, јер оно акумулира тешке метале, уколико их има у земљишту.“

Документација

Пољопривредници који буду преузимали семе у обавези су да потпишу изјаву, за коју је неопходно дати на увид документ са сликом. Грађанима, за изјаву, биће потребан јединствени матични број, адреса пребивалишта, број регистра пољопривредног газдинства, број катастарске општине и површина газдинства. У изјави се уписује и количина преузетог семена.

————————————————————————–

СКАНДАЛОЗНО: Монсанто донирао ГМО семе настрадалима у поплавама!

 

ГМО „донација“


Пољопривредници из пет поплављених општина у Србији примили помоћ у ГМО семену кукуруза и повртарских култура !

Пољопривредници у подручјима погођеним поплавама у Србији су овог викенда примили донацију у ГМО семену кукуруза и повртарских култура, која ће им обезбедити тренутну помоћ како би обновили усеве и поново покренули производњу у овогодишњем вегетационом циклусу.

Као одговор на период катастрофалног плављења и хитне потребе да се „помогне“ српској пољопривреди и пољопривредницима да поврате своју производњу у Обреновцу, Крагујевцу, Крушевцу, Чачку и Јагодини, злогласна компанија Монсанто, водећи произвођач ГМО семена у Европи, донирала је ГМО семе кукуруза довољно да се засади приближно 3.000 хектара. Укупна малопродајна вредност донације ГМО кукурузног семена Србији је 375.000 америчких долара.

Подручја на којима ће семе бити донирано, као и његова количина, идентификовани су у сарадњи са Министарством пољопривреде, а донација ће бити директно испоручена пољопривредницима чија су домаћинства угрожена у поплавама.

Поплаве које су у мају ове године погодиле Србију, Босну и Херцеговину и Хрватску, оцењене су као највећа природна непогода која је балканске земље задесила у протеклих више од сто година. Укупна штета коју је пољопривреда у Србији претрпела је процењена на око 500 милиона евра.

Монсанто је такође донирао семе за поновну сетву другим балканским земљама – Хрватској и Босни и Херцеговини. Укупна малопродајна цена семена које је донирано региону је 600.000 америчких долара. Монсанто такође донира семе парадајза, краставца и купуса у вредности од око 100.000 америчких долара пољопривредницима у ове три земље.

Извор: Новости и Зелене новине

А шта ћемо ми да учинимо поводом тога? Да ли ће српски сељак насести на ову „добротворну“ превару и засејати ГМ семе и самим тим и себе и породицу и хиљаде других породица несвесно осудити на „закаснелу“ болест и немогућности имања потомака а на крају смрт?

Updated: 17/10/2014 — 19:46

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: