Дачић држи кључ власти

Александар Вучић и Јоргованка Табаковић са коалиционим партнерима долазе у Председништво Фото:П.Митић

Председник Србије Томислав Николић започео консултације са странкама о формирању нове владе. Вучић преговара са СПС. Чеди понуђене европске интеграције. Блок око ДС у среду код шефа државе

КОАЛИЦИЈЕ око ДС, СПС и ЛДП већ су иза завесе поделиле ресоре у новој влади, али је још неизвесно да ли ће у среду поднети доказ о скупштинској већини председнику Томиславу Николићу. Кључ сада држи Ивица Дачић, који је неформалне преговоре отпочео и са лидером СНС Александром Вучићем!

Центрифуга постизборних комбинација нагло се убрзала у понедељак, званичним почетком консултација шефа државе о саставу новог министарског кабинета. На његов канабе први су сели челни људи коалиције „Покренимо Србију“, која је после састанка јавно понудила савез социјалистима. О томе су по подне разговарали Дачић и Вучић.

Дачић сада мора да пресече: или ће да печатира „већ виђен“ договор са демократама и либералима или ће да седне за сто за којим га чекају напредњаци.

– Не може се у исто време разговарати са две партије. Сада водимо преговоре са ДС. Они ће бити настављени. Али у овом тренутку не постоји већина од 126 посланика, пошто није постигнута сагласност о томе ко ће је чинити, а да не буде на штету националних интереса – каже Дачић за „Новости“.

Он поручује да сви који хоће да формирају владу са његовом коалицијом морају да имају на уму јасну и чврсту политику, у духу националних интереса.

– Хоћемо владу која је и проевропска и просрпска. Не можемо у владу која ће о Републици Српској говорити као о геноцидној творевини, нити у ону у владу која може да се одрекне Косова. Али, нећемо ни у ону која неће да разговара са Европом – поручио је Дачић.

Док вођа блока СПС-ПУПС-ЈС тврди пазар, на врата Новог двора закуцали су први људи табора око СНС. Тачно у 11 часова на Андрићевом венцу појавили су се Александар Вучић, Јоргованка Табаковић, Велимир Илић, Драгомир Карић, Александар Вулин. Дошли су пешке преко Пионирског парка, без пратње.

После скоро сат разговора код првог човека Србије, пред новинаре је изашао Вучић:

– Председнику смо пренели да би свака влада без СНС била нелегитимна. Шта би се променило ако би у владу ушли ДС, СПС и ЛДП? Ништа, осим што би се она борила против РС као геноцидне творевине и за независност Косова. Поштујем обавезу СПС да преговара са другима, али ми их данас јавно позивамо да са нама формирају владу. До краја недеље разговараћемо и са ДСС.

На питање – да ли су напредњаци спремни да СПС понуде и премијерско место, Вучић је рекао:

– Разговори тек треба да почну. И даље мислим да је Јоргованка Табаковић боље решење.

Консултације код Николића настављају се у среду, када у његов кабинет долази делегација ДС. Они су „Преокрету“ већ „одрезали“ колач власти. Незванично, Чедомир Јовановић ће са места вицепремијера водити и министарство за европске интеграције, а његовој партији припашће и ресор просторног планирања. Потпредседник Скупштине биће његов кадар Жарко Кораћ.

Дачићев блок би вероватно задржао постојећа министарства, уз могућност да им се дода још једно. Наводно, то би био портфељ здравља. Демократе би, уз премијера Бориса Тадића, добиле углавном ресоре које су и до сада водиле, с тим што би нека места била препуштена нестраначким личностима.

То би био фото-робот будуће владе, ако социјалисти потврде договор. Но, напредњаци хоће да преведу Дачића на своју обалу, па тако наши извори преносе да су спремни чак и да му гарантују место премијера у влади која би имала 12 ресора. О томе ће са њим разговарти у наредним данима.

Званичан позив СНС чека и Коштуничина партија.

– Видимо да су почеле консултације код председника Николића и очекујемо наредне потезе СНС. Грађани су на председничким изборима јасно рекли да не желе политику да ЕУ нема алтернативу – каже за „Новости“ Петар Петковић, портпарол ДСС.

НИКОЛИЋ КОД ПАТРИЈАРХА

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је ишао код патријарха Иринеја по благослов да најмудрије могуће разговара са својим народом шта чинити и како наставити даље и изразио наду да ће Влада Србије веома брзо бити формирана.

Николић је, после разговора са патријархом Иринејом, Николић је рекао новинарима испред Патријатршије, да Србија сваким даном губи драгоцено време и да се нада да је ово последња недеља у којој Србија губи време.

Николић је изразио очекивање да ће убрзо код њега доћи „они који имају већину“ и да ће бити у могућности да им повери мандат за формирање владе.

ДС И СДА О ВЛАДИ

Демократска странка (ДС) и Странка демократске акције (СДА) учествоваће у формирању нове парламентарне већине и владе, саопштила је данас ДС после разговора са СДА о формирању владе.

Како се преговори воде о програмским и економским начелима будуће владе, странке су се сагласиле да је приоритет наставак европског пута Србије, борба против сиромаштва и корупције.

У наставку разговора биће договарани конкретни облици учешћа у Влади и кадровска решења, каже се у саопштењу.

Извор: Новости

Updated: 05/06/2012 — 12:02

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: