Дечак из жуте куће

Саша Миливојев

Од: Saša Milivojev

Дечак из Жуте куће – опис романа

Шокантно!!! Дечак из „Жуте куће“…

Дечак из „Жуте куће“ – Операциона сала

The Boy from the Yellow house: OPERATING ROOM

Jako sam umoran, sve druge informacije koje dalje možete da prosleđujete imate na mom Oficijalnom sajtu www.sasamilivojev.com

Puno pozdrava i hvala,
Saša Milivojev, novinar

 

Ова порука је послата помоћу формулара за контакт на http://srpskaelita.rs

Редакција:

Више смо него срећни  да је млади писац видео наше постављене прилоге о њему и „Жутој кући“, о његовом сусрeту с председником Србије Томиславом Николићем и министром полиције Ивицом Дачићем.

О трговини људским органима  (углавном србским) писало се већ неколико година, али оно што је написао  Саша Миливојев никога не може да остави равнодушним. То је више него страшна, потресна прича о изопачености дела људског рода…

Ови видео клипови представљају сажете делове његове књиге.

__________________________________________________________________________________

Албански парламент изгласао – „жута кућа“ доступна за Еулекс

Истражитељи Еулекса од данас ће имати „одрешене руке“ по питању истраге трговине људским органима на територији Албаније, где се налази озлоглашена „жута кућа“, пошто је у парламенту Албаније данас усвојен закон који то омогућава.

Албанска новинска агенција АТА пренела је да је закон изгласан једногласно, са 127 гласова „за“. Премијер Албаније Саљи Бериша саопштио је прошле недеље да је његова влада израдила нацрт закона о „јурисдикционим односима са Еулексом у судском случају“ рекавши да је Албанија више од било кога заинтересована да се спроведе пуна истрага о наводима известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима. Марти је у извештају из децембра 2010. навео да постоји веза између бивших припадника ОВК, укључујући и косовског премијера Хашима Тачија, са организованим криминалом. Он их је оптужио да су узимали и потом продавали органе српских заробљеника и других у Албанији. Косовске и албанске власти негирале су оптужбе и сложиле се да учествују у међународној истрази, а ЕУ је задужила екипу на челу са америчким тужиоцем Џоном Клинтом Вилијамсоном да спроведе истрагу.

Вилијамсон је данас први реаговао на гласање у албанском парламенту, поздрављајући усвајање закона. У саопштењу из Вилијамсонове канцеларије се констатује да је ово корак напред у циљу стварања услова за потпуну, фер и независну истрагу о наводима из извештаја Дика Мартија о злочинима над неалбанцима из 1999-2000.

По наводима из књиге „Лов – ја и ратни злочини“ Карле дел Понте, у лето 1999. косовски Албанци камионима су пребацили преко границе на север Албаније више од 300 отетих особа. Те особе су најпре биле затворене у кампове у местима Кукеш и Тропоја.

На основу тих навода, 2009. правосудни органи Србије покренули су истрагу о трговини органима на Косову и северу Албаније. Српско тужилаштво је на основу фотографија идентификовало десет могућих егзекутора и једну од жртава, Предрага Драговића. Међутим, албанско Министарство правде одбило је захтев српског тужилаштва за спровођење истраге.

Јануара прошле године, Парламентарна скупштина Савета Европе је усвојила извештај Дика Мартија, који је у међувремену указао и на проблем заштите сведока у том случају и истакао да га је посебно шокирало то да је већина чињеница из извештаја била позната многим институцијама и организацијама које су ћутале о томе. „Све индиције указују да је било трговине органима на Косову и да је постојала „жута кућа“ на на северу Албаније“, нагласио је он.

У јануару 2011, Марти је боравио на Косову у оквиру истраге о евентуалним злочинима ОВК и састао се са високим званичницима мисије Еулекса. Тад је тражио да га обезбеђује 20 припадника полиције, који нису са Косова и одбио је састанак са приштинским властима и представницима Министарства правде Косова.

Србија је тражила да мандат за истрагу независном телу одреди Савет безбедности УН, јер се неке земље одупиру иницијативи Београда да почне истрага.

Јуна 2011, Еулекс је формирао радну групу за истрагу о Мартијевим наводима, која је састављена од седам тужилаца и истражитеља, који раде на прелиминарној истрази коју је Еулекс започео 27. јануара прошле године.

10. 05. 2012.

Извор:Блиц вести

__________________________________________________________________________________

Први резултати истраге руског тужилаштва

Блиски Тачијев саветник трговао органима

Руско тужилаштво дошло је до новог кључног имена у истрази о трговини органима у приштинској клиници “Медикус” – Шаипа Мује, блиског сарадника премијера Косова Хашима Тачија и његовог саветника, који је задужен за здравље, сазнаје “Блиц”.

Шаип Муја је један од најближих сарадника Хашима Тачија

Тужилаштво у Москви и даље саслушава сведоке и прикупља доказе, а подизање оптужнице у којој ће се наћи многи челници ОВК очекује се у наредна два месеца.

Државно тужилаштво Русије саслушало је једну Израелку, а прошле недеље и двојицу Молдаваца и једну држављанку Казахстана, који су сведочили о незаконитој продаји органа у клиници “Медикус” у Приштини. Тужилаштво у Москви спрема оптужницу која ће обухватити и неке припаднике ОВК, који су према досадашњим сазнањима истраге трговали органима српских заробљеника током сукоба 1999. године, касније учествовали у оснивању “Медикуса” и прикривали и организовали трговину и продају органа у овој клиници.

Руско тужилаштво покренуло је истрагу на основу сведочења троје Руса да су им у болници у Приштини вађени органи који су касније продати богатим странцима, а да им је у замену обећано 15.000 евра које никад нису добили. Међутим, истрага је неколико пута проширена, дошло се до сазнања да су органи у “Медикусу” вађени и држављанима Израела, Молдавије, Казахстана и Турске.

Шаип Муја је, према сазнањима руског тужилаштва, био веза са „доктором Франкенштајном” Јусуфом Сонмезом. Њих двојица су, према сазнањима, заједно путовали у Турску у време рата на Косову и организовали вађење бубрега и продају у Истанбулу. После рата, Сонмез је имао кључну улогу у оснивању клинике “Медикус”, где се трговина органима одвијала по истом систему као и током сукоба.

Руско тужилаштво је истрагом, као и Дик Марти, обухватило Хашима Тачија, премијера Косова.

– Тачи је са групом ОВК из Дренице био главни организатор за кријумчарење затвореника преко границе у Албанију, где су организовали мрежу објеката налик на логоре, односно стара складишта, напуштене зграде и фабрике. Главни Тачијев сарадник у овом послу био је Шаип Муја, који је у многим међународним истрагама поменут као један од кључних људи за трговину људима, незаконите хируршке захвате и друге видове организованог криминала – каже извор “Блица” до детаља упознат са истрагом која се води у Москви.

Тужилаштво Русије првобитно је цео предмет након истраге хтело да уступи Еулексу, међутим тужиоци су одлучили да део оптужнице који се односи на руске држављане воде самостално.

– Оптужница ће бити подигнута најкасније у наредна два месеца. Остаје још да изјаве посредством видео-линка дају Канађанин и један Пољак који су “купили“ бубреге у “Медикусу”. Оптужница ће обухватити неке челнике ОВК који до сада нису помињани, али који и данас чине власт на Косову – додаје извор “Блица”.

Опрез због сведока

– Због политичких утицаја Русија не жели да препусти предмет Еулексу. Имена и умешаност челника ОВК је најстроже чувана тајна јер се у последње време много утицало на сведоке и на све што може да послужи као доказ против садашњих водећих структура на Косову – истиче извор “Блица”.

Борис Вуковић, 11. 05. 2012.

Извор: ТачијевСарадник

__________________________________________________________________________________

Оптужнице за трговину органима за две-три године?

Специјално тужилаштво Еулекса за истрагу трговине људским органима на Косову прве завршене истраге и оптужнице могло би окончати кроз две-три године, а тужилаштво Еулекса смештено у Бриселу у томе има тесне радне везе с известиоцем Савета Европе о трговини органима Диком Мартијем, пренели су данас новинарима у Бриселу добро упућени међународни извори, који су оценили да је и Марти више него заинтересован да се истрага темељи и на налазима које је он успео да скупи.

„Жута кућа“

А сматра се и да материјал који је изнео Дик Марти у својој истрази свакако оправдава свеобухватне истраге о злочинима. Ови извори су навели да је Специјална истражна група Еулекса за истрагу Мартијевих навода овлашћена не само за истрагу навода о вађењу и трговини органима заробљених Срба, као и Албанаца оптужених за сарадњу са српским властима, већ и за истраге и подизање оптужница за све ратне злочине, убиства, отмице и злостављања лица у раздобљу од 1999. до 2000. године. То је, како се сматра, највећи тамни облак који стоји над балканским подручјем и можда најтежи случај ратних злочина који није расветљен, указали су ови извори. У томе је већ успостављена веома охрабрујућа сарадња и добијена су чврста обећања од власти на Косову, у Албанији и у Србији.

Оперативна сазнања о досадашњим истрагама се, што је потпуно разумљиво, не могу обелодањивати, али је управо због безбедности истраге цео специјални истраживачки тим за „досије Марти“ смештен у Бриселу. А то да ли ће се суђења можда одвијати и на самом Косову или другде, зависиће, како је речено, од тамошњих политичких и безбедносних прилика, што значи и да ће бити суђено по косовским или законима неке друге земље. Управо политички и безбедносни разлози на Косову су били пресудни за то да се седиште специјалног тужилаштва и истраге Еулекса за Мартијеве наводе изместе с Косова и сместе у Бриселу. Обавештени званичници су рекли и да чињеница да на Косову не постоји закон о заштити сведока представља изазов с којим се суочава специјални истражни тим о Мартијевом извештају, али се ради заједно са земљама чланицама ЕУ и још неким државама да се нађе одговарајуће решење за заштиту сведока. Наглашено је и да отуд постоји забринутост, траже се поуке из ранијих истрага и настоји да се све среди на најконструктивнији и делотворнији начин. Такође је пренесено да је питање Еулексовог заштићеног сведока, косовског Албанца који је нађен мртав у Немачкој, такође нешто што се може видети у склопу одлуке да се специјални истражни тим смести у Брисел.

Beta | 25. 05. 2012.

Извор: Оптужница

__________________________________________________________________________________

У Израелу ухапшен организатор трговине органима на Косову

ПРИШТИНА – Осумњичени за организовање трговине органима, кога власти на Косову траже годинама, ухапшен је у Израелу, изјавио је специјални тужилац ЕУ Џонатан Рател.

Клиника Медикус

– Добили смо информацију да је Моше Харел ухапшен у Израелу због трговине органима и других кривичних дела повезаних са тим и сада чекамо потврду израелских власти – рекао је Рател агенцији Франс прес. Ако информација буде потврђена, ово хапшење би могло бити прекретница на суђењу седам особа, оптужених за трговину органима и нелегалне трансплантације у клиници Медикус 2008. у Приштини, наводи АФП. Харел је ухапшен у Приштини те исте године, али је побегао са Косова чим је пуштен из притивора. Косовске власти су после тога издале међународни налог за његово хапшење.

Према оптужници, у приштинској клиници је 2008. обављено најмање 30 нелегалних вађења и пресађивања бубрега. Даваоци су били из сиромашних источноевропских и централноазијских земаља, којима је за органе обећано 15.000 евра.

У оптужници се израелски држављанин Харел наводи као “мозак” мреже која је проналазила даваоце и добитнике органа. Међу седам осумњичених особа против којих се води судски поступак налазе се бивши функционер косовског министарства здравља Илир Рецај и истакнути приштински уролог Љутфи Дервиши, наводи АФП. Трећи осумњичени је турски лекар Јусуф Сонмез који је оптужен за вршење нелегалних операција вађења органа. Против њега је подигнута оптужница и у Турској. Косовску клинику је претресла полиција 2008. након што је један турски држављанин колабирао на приштинском аеродрому док је чекао да се укрца на авион за Истанбул након што му је извађен бубрег. Судски процес води Еулекс који је основан са циљем да помогне локалним правосудним органима у осетљивим случајевима, након што је та територија 2008. једнострано прогласила независност од Србије, подсећа АФП.

Tanjug | 25. 05. 2012.

Извор: УхапшенОрганизатор

Updated: 29/05/2012 — 16:06

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: