Делови манифеста Андерса Брејвика

 Андерс Беринг Брејвик, који је признао да је одговоран за два напада у Норвешкој у свом манифесту написао да је на деловање подстакнут НАТО бомбардовањем СРЈ.

Док Норвешка жали за жртвама два напада у којима су погинуле 93 особе, медији покушавају да анализирају манифест објављен непосредно пред напад у Ослу.

Манифест има 1.518 страна и представља комбинацију дневника, политичког трактата и упутства за прављење експлозивних направа.

Брејвик у свом „манифесту“ објављеном на интернету пре напада, наводи да је на деловање подстакнут још 1999, из протеста што се норвешка влада укључила у НАТО бомбардовање Србије, а да је међу особама које би желео да упозна и хашки оптуженик Радован Караџић.

Он наводи да је НАТО бомбардовање било погрешно усмерено против „наше браће Срба који су желели да протерају ислам депортовањем Албанаца натраг у Албанију“.

О Србији, Турцима и Балкану, Андрићу…


Међу људима које би желео да упозна, Брејвик између осталог наводи лидера босанских Срба и хашког оптуженика Радована Караџића, негирајући да је он, како пише, „масовни убица и расиста“. Брејвик тако тврди да ће Караџић „због својих напора да ослободи Србију ислама, увек бити сматран и упамћен као часни крсташки ратник и европски ратни херој“.

„Потпуно је неприхватљиво то што су Америка и Западна Европа бомбардовале нашу српску браћу. Све што су они хтели јесте да депортују албанске муслимане назад у Албанију. Кад су Албанци то одбили, Срби нису имали другог избора него да употребе војску. Недопуштањем Србији да реши проблем на својој сувереној територији западни режими ископали су гроб за Европу. Направили су будућност у којој ће неколико мини-пакистанаца (бомбаша самоубица) на крају бити створено у свакој западноевропској престоници. То је неприхватљиво, потпуно неприхватљиво“, навео је Брејвик.
У свом манифесту Брејвик се више пута осврће на Србију и то кроз историју од, како каже, другог великог таласа џихада 1071-1683. Он наводи историјске чињенице у вези са турским освајањем Балкана, помиње цара Лазара, Косовску битку 1389. и како су Турци владали Србијом пет векова.

Он, такође, пише и о ратовима на Балкану деведесетих. Тврди да је Босна историјски српска земља, што је, наводно, утемељено на томе што су Јужни Словени населили Балкан у седмом веку, а као два највећа племена наводи Србе и Хрвате.

„Босна је била српска и само српска. Није било ниједног муслимана и то 500 година, све док Турци нису освојили Балкан“ – наводи Брејвик, уз детаљну историју БиХ, преко рата деведесетих до сада.

Наглашава и то да је „прва ствар која је урађена у БиХ кад је Запад решио да уведе демократију у тој земљи, односно да успостави муслиманску владавину, било протеривање Иве Андрића из школа“. Он наводи да Андрићево дело, за које је добио Нобелову награду, „На Дрини ћуприја“, може да се нађе у свакој библиотеци на Западу, али да у Босни тај писац није био изучаван у школама.
Косовски Срби као Јевреји под нацистима

Кад је реч о историји Косова, Брејвик пише да су према подацима из 12. века Срби били већина на Косову и да је тако било до 20. века. Он даље наводи историјске чињенице да су Албанци поразили Србе тако што су рађали три пута више деце и државном политиком која је вођена против српског живља. Истовремено пореди и Јевреје под нацистима у Немачкој са Србима данас под Албанцима на Косову.

„Слично, али не исто, Јевреји су доживели под нацистима у Немачкој. Пре Хитлера мржња према Јеврејима је била институционализована, а 1941. претворила се у политику истребљења. Од 615.000 Јевреја у Немачкој 1910. ниједан није остао до 1945. И Јевреји под нацистима и Срби под већинским Албанцима искусили су исти тренд депопулације. Постоје снажни докази да су косовски Срби доживели разне врсте етничких принуда које су их натерале да се раселе са Косова“, наводи Брејвик.

Бавио се и Јосипом Брозом Титом, наводећи његов наводни мото: „За јачу Југославију треба нам што слабија Србија“.

Решеност великих сила да Косово постане самостална држава, Брејвик назива неопростивим потезом и тврди да је то само још један корак у исламизацији Европе. Он за Албанце тврди да су „познати као криминалци који се баве продајом дроге“.

Косово види као прву велику победу европског ислама од отоманске окупације Крита 1669.
Решење: Протеривање муслимана из Европе

Као решење за те „проблеме“ Брејвик је понудио протеривање свих муслимана из Европе и постављање националистичких влада које би поставиле „систем између либералног и конзервативног“.

Кад успостави свој систем, Брејвик каже да ће народима и појединцима националистима који су у западноевропским затворима бити плаћена одштета и упућено јавно извињење.

„Одштета од 500 милијарди евра биће плаћена српском народу за ратне злочине које је починио НАТО, по наређењима САД и културалмарксиста током ратова на Балкану. Америка и све европске земље које су у НАТО платиће обнову српском народу. Алтернатива је да европске земље у НАТО плате мању суму (50 милијарди евра за обнову) под условом да дају војну подршку за ослобађање Косова и остатка Балкана од муслиманске владавине“, наводи, између осталог, убица из Осла.
Грађански рат у Европи

Он предвиђа грађански рат у Европи у три фазе, а завршетак 2083, искорењивањем марксиста и прогоном муслимана, уз државне ударе широм континента.

До те године, о будућности односа Европе и ислама има „мрачна предвиђања“ према којима би милиони људи могли бити жртве неповољног стања. „Време за дијалог је прошло. Ми смо миру дали шансу. Дошло је време оружаног отпора.“

У документу „предвиђа“ и да ће „европски грађански рат“ довести до егзекуције „културних марксиста“, мултикултуралности и протеривања муслимана. Година 2083. наведена је у наслову овог документа као година када аутор сматра да ће се овај грађански рат окончати.

Манифест је пун екстремно десничарских становишта, а Брејвик надуго пише и о томе зашто мрзи муслимане, које назива погрдним именима.

Он, поред тога, критикује Норвешку што је доделила Нобелову награду за мир бившем палестинском лидеру Јасеру Арафату.

„Ситуација је једноставно хаотична“, пише он, истичући да „хиљаде муслимана“ годишње дође у његову земљу и додаје да се „ови суицидни издајници морају зауставити“.

У тексту је и предвиђање да ће, ако преживи нападе, што му се и десило, бити презрен: „Не само што ће ме пријатељи и породица презирати и називати чудовиштем, већ ће уједињени светски мултикултурални медији имату пуне руке посла да ме… сатанизују“.

На писање манифеста и истраживања за своје текстове је, како је написао, потрошио 9 година и 317.000 евра.

Текст, који је у облику дневника, садржи ужурабне записе почев од 2. јула, где аутор помиње како ископава скривено оружје и припрема бомбе – и тако све до 22. јула, дана напада.

„Мислим да ће ово бити мој последњи пост. Сада је петак 22. јул, 12.51. Срдачни поздрави, Ендрју Брејвик, витез заповедник Јустициар, витезови Темплари Европа, витезови темплари Норвешка“, последњи је унесен текст.

Извор: Б92

Updated: 22/05/2012 — 21:57

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: