Демократија америчког типа – коначно стигла у Aмерику!

Демократија у Америци

Крв на улицама Чикага: избили жестоки сукоби с полицијом за време главног анти-НАТО протеста Анти-НАТО демонстранти су се сукобили с полицијом у Чикагугу након што се неколико хиљада демонстраната окупило на јучерашњем главном протесту против војне алијансе и њиховог самита у Чикагу. Најмање 60 људи је ухапшено за вријеме сукоба који су, ако је судити према видео-фото материјалима, били поприлично насилни.

До сукоба је дошло након што су се демонстранти покушали пробити кроз кордон полиције до локације где се одржавао самит, полиција је одмах насрнула с палицама. У сукобима је најмање 12 особа озлеђено. До тог тренутка демонстранти су били релативно мирни.

Полиција процењује како се на протесту окупило између 2,500 и 3,000 демонстраната, но, новинари РТ-а, који су се налазили на терену, преносе како су демонстрације изгледале да имају далеко већи од објављених бројки.

Демонстрантима су се придружили ветерани који су служили у Ираку и Авганистану, ветерани су у знак протеста против ратова бацали своје медаље у правцу центра где се одржавао самит. Међу демонстрантима је био и велик број припадника Occupy Wall Street-a. Једна од демонстранткиња је рекла за РТ: „Ово је била јако важна демонстрација против НАТО-вог криминалног строја. Људи који су били на протесту ујединили су се у опозицији против бесконачних ратова и поручили како се социјалне потребе овде морају пружити„.

Ако се узме у обзир низ специјалних и репресивних закона који су уведени посебно како би елиминсали анти-НАТО протесте за време одржавања самита, као и чињеницу да су америчке власти показале да су спремне отпор класификовати као најстрожи преступ, чак и „тероризам“, анти-НАТО демонстранти у Чикагу заиста су заслужили признање за храброст и одлучност да ипак одрже протест под оваквим околностима.

Извор www.dijaspora.wordpress.com

Updated: 28/05/2012 — 20:40

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: