ЕУ чека став Николића

Двојица Срба који су теже повређени у сукобу грађана и војника Кфора у селу Рударе, у близини Звечана на северу Косова, успешно се опорављају у болници у северном делу Косовске Митровице, док је трећи повређени пуштен на кућно лечење.

У селу Рударе јуче био стациониран грчки контингент Кфора

На Косову је јуче после сукоба Кфора и грађана било мирно, а магистрални пут Лепосавић – Звечан – Косовска Митровица, с кога су припадници Кфора уклонили барикаде, проходан је за саобраћај.

– ЕУ чека да види какав ће став нови председник Србије Томислав Николић заузети о Косову – изјавио је шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

Он је изразио наду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен чим буде формирана нова влада.

Новоизабрани председник Николић изразио је спремност да се ухвати у коштац са тим тешким питањем и ишчекиваћемо пажљиво наредних недеља и месеци став који ће он заузети према Косову. Србија је прихватила дијалог са Приштином и надамо се да ће он бити настављен чим нова влада буде формирана – рекао је Дежер.

Томислав Николић је изјавио да се на Косову и Метохији морају зауставити сукоби и да је важно отклонити страх код грађана.

Николић је рекао да је на Седници савета за националну безбедност “свако добио задатке у оквиру својих ингеренција”.

– Пошто се говори и о масовном скидању таблица са аутомобила грађана са севера Космета, не можемо да седимо мирно нити можемо да ћутимо пред оним што се догађа на Космету – истакао је Николић.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија мора одговорити чврсто на нападе на Србе на северу Косова.

– Мора се одговорити реципрочно. То је однос у међународној заједници. Каква је то реципрочност, нека воде рачуна они који о томе говоре. Ако неко мисли да неко може да напада Србе на северу Косова некажњено, онда Србија нема никакву државну политику – казао је Дачић новинарима у Бањалуци.

Извор: Блиц

Updated: 04/06/2012 — 16:45

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: