Еврозона – брод који тоне

Званични Лондон припрема хитни план како би се изборио са могућим изласком Грчке из еврозоне, пошто је гувернер Банке Енглеске Сер Мервин Кинг упозорио Европу да се цепа изнутра.

Извештаји из Атине који указују да се велике суме новца извлаче из Грчке, забринули су власти Велике Британије о последицама цепања еврозоне за британску економију, која је заглављена у двострукој рецесији. Процењује се да би непланско грчко напуштање евра коштало Унију хиљаду милијарди долара.

Званичници из Банке Енглеске, Трезора и министарства финансија праве план у очекивању грчког изласка из монетарне уније. Процењује се да би то изазвало штету светској економији исто као и пропаст банке Леман Брадерс септембра 2008. године.

Сер Кинг јер наговестио да ће централна банка предузети кораке ка стимулисању раста, ако европски политичари не успеју да изађу на крај са дужничком кризом.

„Пролазимо кроз велику финансијску кризу, највећу од рецесије из тридесетих година прошлог века, највећу банкарску кризу у историји Британије, имамо највећи фискални дефицит у мирнодопском добу. Наш највећи трговински партнер, еврозона цепа се изнутра без иједног очигледног решења да се то заустави“, сматра Кинг.

Даг Меквилијамс из Центра за економска и пословна истраживања сматра би да би планирани раскид са јединственом валутом коштао два одсто БДП-а земаља еврозоне. „Непланско раздружење проузроковало би пад од чак пет одсто БДП-а, или око хиљаду милијарди долара“, додао је Меквилијамс.

Одлив капитала из Грчке повећао се пошто је постало јасно да коалициона влада неће бити састављена. Од парламентарних избора 6. маја, са рачуна у Грчкој повучене су три милијарде евра. Централна банка је саопштила да је само у једном дану подигнуто 800 милиона евра.

Иначе, Рејтинг агенција Фич смањила је за један степен кредитни рејтинг Грчке на ЦЦЦ, са претходних Б -, наводећи као разлог „повећање ризика“ да би Грчка могла да буде приморана да напусти еврозону.

Фич је у саопштењу навео да је снижавање рејтинга уследило после јачања партија које се противе мерама штедње на парламентарним изборима и неуспеха формирања владе због чега је Грчка морала да закаже нове изборе.

Представљајући квартални извештај Енглеске банке о инфлацији, Кинг је рекао да је да привредни раст мањи, а инфлација већа него што се очекивало пре само три месеца. „Овим темпом производња ће тек 2014. године доћи на ниво из 2008. када је криза почела“, истакао је гувернер Банке Енглеске.

Пред полазак на самит Г8 групе, британски премијер Дејвид Камерон поручио је да ако се односи у еврозони не среде, очекује је могући раскид, додавши да европских лидери неизоставно морају да донесу неке одлуке.

„Или Европа има посвећену, стабилну и успешну еврозону, са банакама са сигурним капиталом, системом који распоређује фискални терет и јединствену монетарну политику, или је у питању „територија без мапе“, која носи огроман ризик за све“, навео је Камерон.

„Који год пут да се избере, спреман сам да учиним све да сачувам земљу и обезбедим економију и финансијски систем Британије“, истакао је Камерон.

Амерички званичници такође показују нервозу, посматрајући растућу кризу. Председник САД Барак Обама упоредио је кризу са чеоним ветром који би могао да угрози крхки амерички опоравак.

Очекује се да ће Обама на предстојећем самиту Г8 извршити притисак немачку канцеларку Ангелу Меркел да подржи пакет за привредни раст Европе, уместо мера строге штедње које су грчки бирачи одбацили.

Ипак, како процењују аналитичари, Обамин утицај на европске лидере је минималан. Иако САД има економског потенцијала да помогне Европи да се извуче из хаоса, Обамина администрација је одлучила да се директно не меша.

Уместо тога, амерички председник избрао је тиху дипломатију. На скупу у Кемп Дејвиду покушаће да убеди Меркелову да примени мере које ће стимулисати привредни раст.

Извор: бродкојитоне

Updated: 22/05/2012 — 23:22

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: