Хуманитарна организација Срби за Србе

Мада постоје бројне хуманитарне организације и удружења, помоћ често не долази најугроженијим. Оптерећене непотребном администрацијом, недостатком информација, мноштвом посредника и спорим одлучивањем, њихова испорука стиже до крајњих корисника прекасно, или никако. Тужна је, срамотна, али истинита чињеница да широм света дневно умре од глади и неухрањености 18.000 деце. Ту, поред нас, слепих и глувих.

Глад је, на срећу, заобишла нашу отаџбину. Али, није неимаштина. Сведоци смо лоше демографске слике нашег народа, опадања наталитета,пораста броја нежења, абортуса, старења становништва, и генерално слабог економског статуса домаћинства у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Бела куга је озбиљно запретила,просечан брачни пар је „пао“ на једно дете. Аналитичари упозоравају да ће у наредном веку Срби постати мањина у матичној држави уколико се народ,појединци и власт не пробуде из безнађа у коме се налазе!

На другој страни, оно о чему се недовољно говори,породице са више деце муку муче, живећи у оскудици. Окупиране тек пуким преживљавањем, стидљиве су у својим захтевима за остваривање права која им припадају. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу шире јавности,медија,па и државе.

Зато је пре три године рођена идеја о хуманитарној организацији СРБИ ЗА СРБЕ. Њену окосницу чини група енергичних младих људи, окупљених заједничком визијом; помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно. Налазимо се већином у дијаспори, далеко од домовине физички,али не и срцем. Окупила нас је хумана идеја да богоугодним делом помогнемо најугроженијем делу српске нације. Искрене намере, жеља и вера у оно што смо наумили урадити превазишла је сумње међу нама, а географска раздаљина не представља тешкоћу да будемо у свакодневном контакту и договору.

Ово је уводна прича о групи младих ентузијаста расутих по свету,који су поред властитих обавеза успели крајем 2005. године покренути  Хуманитарну организацију СРБИ ЗА СРБЕ, виртуелну,неполитичку, непрофитну,невладину и потпуно јавну. Спремну да се суочи са тенденцијом тихог изумирања Срба у отаџбини, и да помогне сваку српску породицу са ПЕТОРО и више деце на просторима бивше Југославије.Речју и делом.

Ми поклањамо време,труд,наду и новац многочаним домаћинствима којима су људска реч, братска солидарност, и помоћ преко потребни. Боримо се да наша младост не расте неухрањена, усамљена, голотрба и босонога, док туристи са Запада путују на месец!

СРБИ ЗА СРБЕ настоје покренути успавану енергију српске дијаспоре која би минималним али редовним месечним уплатама ојачала наш народ, а изнад свега помогла српској деци да будућност не траже ван својих вековних огњишта.Потенцијал Срба у расејању је огроман, и са малим али редовним појединачним донацијама били би у стању да брзо решимо виталне проблеме оних који немају довољно материјалних средстава за живот!

Прикупљеним новцем до сада смо донирали преко 30 вишечланих породица, а у току је разматрање нових које би обухватили програмом помоћи. То није наизглед много, али тих тридесет породица броји скоро 300 деце!

Транспарентност и добровољност рада у организацији СРБИ ЗА СРБЕ је оно на чему  инсистирамо и за шта се залажемо!  Чињеница да сваки прикупљени еуро (долар) презентујемо јавно на сајту је веома битна ради стицања поверења у наш рад. Поред тога, уплатнице сваке уручене помоћи скенирамо и постављамо на сајт, и у архиву коју можете у сваком тренутку прелистати. Месечни извештаји и увид у стање новца на рачуну су свакодневно доступни свим нашим члановима, донаторима, пријатељима и виртуелним посетиоцима.

Надамо се, и верујемо, да и у вама постоји зрно доброчинства, и да ћете нам се придружити у борби против сиромаштва. Свака донација је добродошла, без обзира на износ.

Боже благослови и сачувај све вишечлане српске породице, и наше донаторе који учествују у племенитој борби да вратимо осмех на дечија лица.
АМБИЦИЈЕ И ЦИЉЕВИ
Мисија организације?

Мисија хуманитарне организације Срби за Србе јесте да кроз своје пројекте и хуманитарне активности утиче на свест српског народа, а све у циљу стварања квалитетнијег друштва за будуће нараштаје.

Зашто Срби за Србе?

Желимо да кроз хуманитарни рад и друштвену помоћ угроженим породицама изградимо урушено поверење српског народа у заједништво и братољубље.

Коме помажемо?

Помажемо српским породицама које живе на Балкану, имају пет или више деце, и лошу материјалну ситуацију.

Како дефинишемо лошу материјалну ситуацију?

Под лошом матријалном ситуацијом сматрамо изостанак једног или више основних фактора неопходних за живот: храна, одећа, обућа и безбедног простора за становање.

Зашто помажемо?

Сматрамо да је потреба сваког човека да помогне другом у невољи. Помоћ је не само велика људска врлина већ и хришћанска дужност. Усмеравањем наше помоћи на многочлане породице утичемо директно на њихово осамостаљивање од социјално-зависних програма државе, а индиректно на повећавање наталитета Срба где год они живели.

Како помажемо?

Наша помоћ се састоји пре свега у елиминацији узрока који су довели до сиромаштва породица. Наш рад би се усмерио да те узроке у сваком случају утврдимо, пре него што темељно помогнемо одређену породицу.

Наше активности се састоје из више сегмената:

– утврђивање конкретних разлога сиромаштва породице

– припрему израде пројекта помоћи у сарадњи са породицом

– утврдити резултате успеха зацртаног циља у одређеном временском периоду

Који је циљ наше помоћи?

Циљ наше помоћи је да српским породицама отуђене од остатка друштва омогућимо услове да живе и поштено издржавају своју породицу од свог рада у будућности. Сматрамо да институција домаћинства има дугу традицију у српском народу, коју је комунизам уништио, и свео добар део српског народа на зависнике од социјалног система и милости државе. Такође, последњи ратови и прогони српског народа су утицали да многе породице насилно изгубе све што су годинама брижљиво стварали на својим огњиштима.

Крајњи циљеви помоћи породицама су:

– породица је спремна да саму себе издржава и самостално подмирује своје рачуне

– њихова деца су охрабрена за школовањем и стварањем сопствене породице

– наши донатори су задовољни током активности и спремни су да помогну друге породице

– ми смо задовољни резултатима пројеката

– породица је спремна да у будућности постане наш донатор и да  помогне друге породице (ма колико то сада  нереално изгледало)

Ко нам је потребан у организацији?

Потребни су нам чланови/донатори који ће обезбедити финансијску стабилност кроз финансирање конкретних пројеката, акција, и даљег рада организације. Донатори се могу прикључити активностима унутар организације ради што бољег координисања на реализацију предвиђених циљева.

Потребни су нам волонтери који су спремни да део свог слободног времена искористе за рад при самој организацији. Активности волонтера и њихови задаци би се прецизно утврдили у зависности од потреба и могућности њих лично и организације. Из тог круга волонтера би се касније припремали нови лидери.

Наглашавамо да рад организације неће и не сме бити кориштен у било чије индивидуалне, политичке, или идеолошке сврхе. Наша вера и љубав према деци слабијег имовног стања изричито забрањује било какве поделе. Његујемо христољубље, братољубље и слогу, што смо у претходних две године доказали остваривим.
http://www.srbizasrbe.net/+-

Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: