Како да откријете порекло било које фотографије на интернету?

Пише: Исток Павловић

Из разговора са људима видим да је ово једна ствар која је многима потребна, па ево кратког блог поста.

Сигурно сте више пута видели на Фејсбуку или било где на Интернету фотографију неке особе, неког догађаја али нисте знали ко је. Од пре шест месеци  Google Images поседује опцију за претрагу фотографија.

Најлакши начин је следећи: Десни клик на слику којој испитујете порекло и копирате њен линк, затим одете на Google Images, кликнете на мали фото апарат у search пољу и ту пејстујете линк. Други начин – уколико вам је слика снимљена на рачунару – једноставно је уплоадујете.

Гоогле ће вам наћи све локације на wебу на којима се та слика појављује, па чак и како се зове особа на слици (ако је позната). У врху претраге ће највероватније бити сајтови са којих је слика почетно кренула да се шири, тако да се брзо утврђује порекло.

Пробајте на примеру ове фотографије, коју сам сликао код Партизановог стадиона и поставио на Flickr пре неколико година, а сада сам је “украо” од самог себе и поставио овде.

Или, на пример ова фотка са овцама, која кружи Фејсбуком. Импресивно, и прво што ће свако помислити је “где ли је ово фоткано?”. Сада то можете наћи, на начин који сам написао. Пробајте.

Занима вас из ког града је фотографија ових девојака на улици? Google ће вам врло прецизно рећи.

Ово има вишеструке примене: Пре свега, уколико неко постави неку фотку на Фејсбуку, Вукајлији, где год, можете одмах наћи одакле је. Даље, можете проверити да ли је нечији профил прави или користи туђе фотографије. Можете пронаћи ко су неке историјске личности, писци, певачи, које људи стављају на своје профиле, која су нека уметничка дела која вам се допадну и тако даље.

Још једна добра примена је налажење фотографија у вишој резолуцији. Рецимо да сте пронашли феноменалну фотографију која је премала. Уколико постоји већа резолуција на нету, Google Images ће је наћи.

За дизајнере постоји одлична примена – уколико нађете добру фотку са воденим жигом на неком стоцк сајту и хоћете да видите како ће вам се уклопити у дизајн, можете зачас наћи ту исту фотку без воденог жига у вишој резолуцији на неком блогу-порталу-сајту, јер ју је неко негде сигурно купио и поставио. Ако вам фотка одговара, онда је наравно купите. Такође, ако сте фотограф, можете видети ко је све користио ваше фотке без дозволе.

Иначе, осим Гоогле Имагес, већ неколико година постоји и сајт TinEye, који пружа идентичну функцију.

http://www.istokpavlovic.com/blog/

Updated: 24/05/2012 — 05:32

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: