Последња вест: Калуђерице напустиле манастир Вазнесење

ЧАЧАК – Монахиње манастира Вазнесење у Овчар бањи напустиле су данас тај манастир, испред којег се тренутно налази само полиција које не дозвољава прилаз.

Како је наведено, полиција је у службене просторије довела Милоја Стевановића (63) из Београда и Небојшу Дејовића (26) из Ужица, који су нарушавали јавни ред и мир „дрским и безобзирним понашањем“.

Осам калуђерица из овчарског манастира Вазнесење, које су данас добиле одлуку владике Жичког Хризостома да напусте храм, одбиле су да предају кључ од цркве, а верници, који су другог дана празника Вазнесење Господње дошли на вечерње богослужење и да игуманији Јелени (Ђурић) и сестринству ове светиње честитају манастирску славу,  су се окупили на капији, певајући песме Светом Сави и не дозвољавају представницима Српске православне цркве (СПЦ) да уђу у богомољу.

Секретар чачанске цркве Владе Капларевић рекао је да је решење владике донето зато што су монахиње обавестиле владику да му отказују послушност и да се стављају под надлежност и на духовно старање владике Артемија.

Као разлоге за овакав корак игуманија Јелена навела је „отворено декларисање патријарха српског Иринеје као екуменисте и пацифисте, као и прећутно одобравање ове јереси и безакоња које, у циљу њеног наметања у СПЦ, споводе неки пастири: архијереји, намесници и пароси…“

– Дошли су да нам преузму манастир. Ја то не прихватам. Када сам дошла, овде није било ни кашике. Све је то прешло преко мојих руку, живот и младост сам овде оставила, а сад хоће да ме истерају. Ми бранимо православље, а они су паписти. Овде сам дошла и овде ћу да умрем – обраћала се верницима мати Јелена.

Сестринство Вазнесења се овим чином, како је објашњено, „ограђује од беспоретка и духовног одпадања епископата и свештенства од вере отачке“, а владици Хризостому замера што се „ни на који начин није оградио од јеретичког иступања адимнистративног врха СПЦ, него споводи богослужбене реформе које су, као црквенорушилачке новотарије, само претходница и приправљање пута за потпуни силазак Српске цркве у духовну тмину богодступничке јереси екуменизма“.

Представницима цркве су избушене гуме на аутомобилу па је интервенисала полиција која је обавила увиђај, а возило је одвезла шлеп служба.

– Кад су Хризостомови свештеници са многобројном полицијом ушли у манастир ми смо се мирно молили Богу и певали црквене песме. Десетак минута су нас слушали а онда су изгубили стрпљење и почело је насилно избацивање. Вукли су нас по блату док нас нису истерали изван манастирских зидина. Сад смо окружени полицијом која нам не дозвољава ни да уђемо у манастир ни да се удаљимо. Монахиње на челу са игуманијом су задржали под опсадом тако да не знамо шта се тренутно догађа са сестринством. Једну монахињу су такође насилно вукли по блату да је избаце изван манастира, али се присутни народ побунио што је малтретирају па су је вратили унутар манастирског комплекса.  – испричао је око 21 час за „Вести“ Грешни Милоје. -Како их није срамота да по блату вуку српске калуђерице. Помолимо се Богу за њих да их не стигне проклетство – обраћао се Милоје истомишљеницима.

Извор: Блиц

Updated: 27/05/2012 — 16:25

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: