КФОР пуца на Србе, руши барикаде

18:30 – Реџепи: Акција Кфора нема везе са избором Николића
Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је да данашсњу акцију Кфора не треба повезивати са избором Томислава Николића за председника Србије и за његове, како је рекао, радикалне ставове у погледу тог дела Балкана.

17:40 – Кфор: Војници погођени из ватреног оружја
Два војника Кфора повређена данас током уклањања барикада код Рудара, рањена су из ватреног оружја прецизирано је из те мисије и наведено да Кфор неће дозволити да се ситуација на северу погорша. Мисија додаје да је један од повређених војника пребачен у војну болницу у камп Бондстил али и да је у међувремену отпуштен.

17:15 – Самарџић: Крајње је време да власт регује на прави начин
Београд на акцију Кфора на северу Косова, у којој је током уклањања барикада било повређених, не сме реаговати само саопштењем већ мора затражити седницу Савета безбедности УН, оцењено је данас у Демократској странци Србије (Д С С). Према његовим речима, Кфор се понаша као војска албанске државе Косово и терорише српску заједницу у намери да оствари основни циљ – да Србија дигне руке од Косова и да српска влада призна независност Косова.

16:15 – Карл Билт позива на дијалог и помирење
Министар спољних послова Шведске Карл Билт изразио је данас забринутост због догађаја на северу Косова и позвао на дијалог.
„Забринут сам данашњим вестима са севера Косова. Потребни су нам дијалог и помирење, не сила и насиље“, написао је Билт на твитеру.

16:10 – СНС позвао међународне снаге да се уздрже
Српска напредна странка (СНС) позвала је данас међународне мисије да се уздрже од примене силе према незаштићеним Србима са Косова и Метохије и спрече све покушаје привремених власти у Приштини да изазову нестабилност и страх међу српским становништвом. Такође, Српска напредна странка је апеловала на Србе са Косова и Метохије да се, зарад сопствене безбедности, уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија.

16:00 – Кфор уклонио транспортер којим је блокирао мост у Звечану.
Кфор је после подне повукао транспортер са моста у Звечану којим је од јутрос блокирао приступ месту на коме је у селу Рударе била барикада. Мост је на путу који спаја Звечан са Лепосавићем. Војници Кофра и даље су остали уз тај пут и мост као и Срби, чији је број смањен због кише која је почела да пада.

_________________________________________________________________________________

Угрожена безбедност грађана

БЕОГРАД, 1. јуна 2012. (Бета) – Савет за националну безбедност Србије констатовао је у петак на ванредној седници поводом инцидената на северу Косова и Метохије да је озбиљно угрожена безбедност грађана Покрајине.

Савет за националну безбедност је позвао међународне мисије УНМИК, КФОР и Еулекс да у оквиру свог мандата, спрече све покушаје привремених власти у Приштини усмерене ка изазивању нестабилности и страха међу српским становништвом и уздрже се од примене силе према незаштићеним грађанима Покрајине, истиче се у саопштењу са састанка.

Како се наводи, Савет за националну безбедност је апеловао на грађане да се уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија и тиме допринесу смиривању ситуације.

На Косову и Метохији сви проблеми се морају решавати дијалогом, без насиља и то је једини пут ка стабилности читавог региона, оценио је Савет за националну безбедност Србије.

Савету за националну безбедност председавао је председник Србије Томислав Николић, а састанку су присуствовали председник Владе Србије Мирко Цветковић, министри одбране, унутрашњих послова, правде, начелник Генералштаба Војске Србије, директор Безбедносно информативне агенције и шефови Војно-безбедносне агенције и Војне обавештајне агенције.

_________________________________________________________________________________

 15:48 – Кфор се повукао из Рудара и Звечана
Кфор је око 15.15 сати повукао своје снаге са моста од Рудара према Звечану, након што су сат раније уз помоћ багера уклонили шљунак који су Срби поставили у Рудару на магистралном путу који води према јужном делу Косовске Митровице.

15:39 – КФОР је отворио за саобраћај магистрални пут који са севера Косова води ка Приштини, јавља новинар КИМ радија са лица места. Војници КФОР-а поставили су контролни пункт на скретању ка манастиру Соколици. Пункт тренутно обезбеђује десетак војника, а у његовој близини су и три возила КФОР-а.

15:29 – Повлачење јединица КФОР-а одвија се етапно. Код Дудиног крша још увек ради тешка механизација.

15:23 – КФОР се повлачи из Рудара, јавља новинар КИМ радија са лица места. Све барикаде су уклоњене, осим крста који се налази на средини пута. Евакуација јединица у току.

15:22 – Представници локалних Срба на састанку у Звечану оценили су да грађани нису безбедни и да је неопходно да се барикаде поново поставе. Војници КФОР-а склањају жицу са моста, али Срби постављају нове барикаде.

15:06Савет за националну безбедност: Угрожена безбедност
Савет за националну безбедност Србије констатовао је на данашњој ванредној седници поводом јутрошњих инцидената на северу Косова и Метохије да је озбиљно угрожена безбедност грађана Покрајине. Савет за националну безбедност је позвао међународне мисије УНМИК, КФОР и Еулекс да у оквиру свог мандата, спрече све покушаје привремених власти у Приштини усмерене ка изазивању нестабилности и страха међу српским становништвом и уздрже се од примене силе према незаштићеним грађанима Покрајине, истиче се у саопштењу са састанка. Савет за националну безбедност је апеловао на грађане да се уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија и тиме допринесу смиривању ситуације.

_________________________________________________________________________________

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић за С медиа портал тврди да КФОР користи бојеву муницију. Ситуација се смирује и тензије попуштају, али Кфор и даље држи путне правце који од Лепосавића воде према Звечану и Косовској Митровици.

14:43 СРС: Послати војску на КиМ

Српска радикална странка (СРС) позвала је данас председника Србије Томислава Николића да, у складу са својим уставним овлашћењима врховног команданта оружаних снага, изда наређење војсци да заштити Србе на Косову од напада НАТО и ЕУ.

14:31ДС апеловала на смиривање ситуације на северу Косова
Демократска странка изразила је данас велику забринутост због инцидената на Косову и Метохији и апеловала на све да хитно утичу на смиривање ситуације. ДС је у саопштењу истакла да је изузетно важно да се насиље и сукоби што пре прекину, да се ситуација нормализује и успостави мир, како би се кроз дијалог решили проблеми.

14:28Рањени Србин из Звечана оперисан је у Здравственом центру у Косовској Митровици и налази се ван животне опасности, потврдио је за КИМ радио начелник ове здравствене установе, др Милан Јаковљевић. „Он је успешно оперисан и ван животне опасности је. Смрскана му је кост надколенице и покидане су му биле артерије и вене“. Према речима доктора, у питању је прострелна рана од метка.

14:25 Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић апеловао на грађане да дају крв.

14:23 Кфор уклонио и барикаду коју су Срби данас поставили.
Кфор је око 14 сати уз помоћ багера уклонио шљунак који су Срби нешто раније данас поставили у Рудару у општини Звечан на магистралном путу који води према јужном делу Косовске Митровице. Срби који су били окупљени у непосредној близини нису пружали отпор адок је барикада уклањана са магистралног пута. Остао је једино метални крст који су Срби подигли на средини пута у Рудару.

14:13 На мосту у селу Рударе састали су се представници Срба, Унмика и Кфора. Фотографија је објављена на друштвеној мрежи Твитер.

14:11Миловић: Потребан је разговор Николића и представника Срба
Председник општине Звечан Драгиша Миловић позвао је данас на смиривање тензија на северу Косова и оценио да би би било добро да представнци Срби, након данашњих инцидената, разговорају са председником Србије Томиславом Николићем.

На друштвеној мрежи Твитер објављена је фотографија тешко рањеног Србина. Како нам је речено у болници у Косовској Митровици, рањени Србин је оперисан, док још тројица имају лакше повреде

14:08 – КФОР привео троје Срба, јавља РТС.

14:06 -Мештани Рудара подигли нову барикаду. Пре тога Кфор на том мосту ухапсио три особе.

13:59 -Према незваничним информацијама 12 особа је повређено и налази се у болници у Митровици.

13:52 – Оружаном акцијом против Срба у Рудару код Звечана, који барикадама и својим телима бране север Косова од утапања у албански, парадржавни систем, америчка и немачка војска настоје да доврше прогон Срба с КиМ, оцењује СНВ. У саопштењу СНВ наводи да су Срби огорчени због бруталног оружаног напада припадника америчког и немачког КФОР-а на ненаоружане српске цивиле.

 
13:49 Маја Коцијанчић: ЕУ забринута због насиља.

13:46 – КФОР демантовао писање медија на албанском језику коха.нет и косовапресс.цом да је убијен један, а рањена четири припадника КФОР-а.

13:45 – Италијански Кфор покушава да уклони барикаду код средње школе у Митровици.

13:40 – Хеликоптери надлећу Косовску Митровицу. Чула се експлозија!

13:34 – Припадници КФОР-а уклонили су све барикаде које су биле постављене у општини Звечан на магистралном путу који води према јужном делу Косовске Митровице, рекли су Тањугу грађани који се налазе на лицу места. Иза војника Кфора који су новом барикадом остали блокирани, налази се, међутим, и даље багер, па се очекује да ће њиме бити уклоњен у току дана насути шљунак.

13:31 – У Рудару направљена нова барикада од шљунка, јавља новинар КИМ радија са лица места.

13:20 – Немачка војска саопштила да су два њена војника задобила повреде ватреним оружјем.

13:00 – Председник Србије Томислав Николић састао се данас са одлазећим премијером Мирком Цветковићем и неколико министара, а према незваничним сазнањима Бете, разговор се тицао јутрошњих инцидената на северу Косова. Поред Цветковића, на састанку код Николића били су министар одбране Драган Шутановац, министарка правде Снежана Маловић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

12.10 – Кфор блокирао приступ Рудару из Звечана на мосту.

 11.50 – Србин у тешком стању.

Управница болнице у Косовској Митровици др Милена Цветковић за С медиа: Једна особа у тешком стању и тренутно је на операцији.

11:45 – Ситуација је тренутно мирна и тензије попуштају, али Кфор и даље држи путне правце који од Лепосавића воде према Звечану и Косовској Митровици.

11:25 – Почели преговори Срба и Кфора

11.10 – Ситуација се погоршава из часа у час. Према информацијама са Твитера Срби покушавају да побегну пред нападом Кфора.

10.50 – Пантић за С медиа портал: Кфор користи бојеву муницију, не дозвољава санитетском возилу да збрине повређене Србе.

10.45 – Портпарол Кфора Уве Новицки за С медиа: Кфор има једног рањеног војника, користићемо сву потребна средства да бисмо заштитили наше војнике.

10:40 – Блокирана мобилна мрежа на северу Косова. Кфор поставио ометаче.

10:34 – У Косовској Митровици мирно, али хеликоптери непрестано надлећу град.

_________________________________________________________________________________

На северу Косова поново ескалација насиља. Кфор је почео да пуца на Србе код Звечана. Три особе повређене у данашњим инцидентима на барикади код Рудара збринуте су у косовскомитровачком Здравственом центру, а најтеже повређени тренутно је у операционој сали, изјавила је управница те институције Милена Цветковић.

Цветковићева је навела да је у току операција пацијента који је задобио прострелну рану бутне кости. Друга два пацијента, један са повредама главе, а други стомака, збринута су на одељењу хирургије, казала је она и додала да они нису повређени бојевом муницијом. Особа са повредама стомака задобила их је од гуменог метка. Она је додала да има информација да је више повређених, али да екипи хитне помоћи Кфор није допустио да прођу бодљикаву жицу и провере те информације.

Кфор је отворио рафалну паљбу на Србе код Звечана, сазнаје С медиа портал. Како је објављено на друштвеној мрежи Твитер има повређених, хитна помоћ упутила се ка барикадама.

Кфор тешком механизацијом покушава да уклони барикаду, као и возило „јазавац“, јавља Радио КиМ.

Претходно су сви путеви који од Звечана воде ка селу Рударе и бетонској барикади у месту Дудин Крш су блокирани, а у Звечану су се огласиле сирене за опасност. Кфор је бацио сузавац на Србе који су покушали да приђу барикади.

Припадници америчког Кфора не дозвољавају пролаз ни возилима ни пешацима а велики број грађана кренуо је ка Рудару после сирена које су се огласиле у Звечану и Косовској Митровици.

Грађани су узнемирени, прикупљају се у све већем броју да спрече најаве припадника Кфора да ће уклонити барикаде.

Ивановић: Кфор жели насилно да мења ситуацију

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић оценио је данас да је Кфор повукао „веома ризичан потез“ настојањем да уклони барикаду у Рудару, код Звечана.

„Не знам који су мотиви за ово. Чини ми се да Приштина и Кфор користе институционални вакуум у Србији да промене стање на терену. Кфор је одмах почео да користи гумене метке и сузавац, па се плашим да ће ово бити дуг дан“, рекао је Ивановић за агенцију Бета. Он је изразио бојазан да може да доћи до већих сукоба.

Упозорење због српских таблица

Преко административног прелаза Јариње на северу Косова од јутрос пролази веома мало број возила са таблицама које имају ознаку српских градова са Косова. Како јавља репортер ТВ Мост са лица места, од поноћи је Унмик полиција почела да упозорава возаче да убудуће неће моћи да возе без косовских таблица.

Упозорења су усмена и за све информације грађани се упућују на органе у Приштини.

__________________________________________________________________________________

01. 06. 2012.

Линч: Кфор ће пуцати на грађане

Потпуковник Кфора, амерички официр Џозеф Линч, рекао је у петак око 10 сати да ће војници пуцати у окупљене Србе уколико они камењем гађају припаднике Кфора или ако угледају ватрено оружје у маси, рекли су председници општина Звечан и Зубин Поток грађанима код барикаде у Рудару.

Са америчким официром разговарали су председник општине Звечан Драгиша Миловић и Зубин Поток Славиша Ристић, као и директорка болнице Милена Цветковић.Након тог разговора председници општина апеловали су на грађане да не бацају камење јер ће у супротном КФОР употребити оружје.

Кфор није дозволио екипи хитне помоћи да пређе блокирани мост на Ибру. Хитна помоћ има информације да у једној кући на другој страни моста има рањених.

Места надлећу хеликоптери Кфора, а амерички војници добијају снажно појачање које се поставља по околним брдима.

Кфор је јутро кренуо на барикаду у месту Рударе код Звечана, а Срби су покушали да спрече рушење блокаде. Кфор је потом потиснуо грађане и новинаре преко моста на Ибру, па није могуће видети шта се сада дешава код барикаде.

„Уклањамо барикаде због слободе кретања“

Кфор је саопштио да је у 8.40 почео уклањање барикада у близини Рудара уз наводе да је та акција спроведена са циљем “ унапређења слободе кретања не само за Кфор већ и за међународне организације и све грађане Косова“.

„Мисија КФОР-а је да допринесе безбедном, сигурном окружењу и слободи кретања за све житеље Косова. Кфор ће наставити да то ради у складу са мандатом, и то је оно што трупе КФОР-а раде 12 година уз одређени ризик по личну безбедност“, пише у саопштењу.

КФОР је навео да није било инцидената и апеловао на све да се избегну запаљиве изјаве и насиље.

Извор: вести-онлине.ком и прессонлине.рс

Updated: 03/06/2012 — 22:58

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: