КиМ: Дата узбуна чуварима моста

Мост у Косовској Митровици

Штаб за ванредне ситуације Косовска Митровица донео одлуку да се Еулексу не дозволи кретање северним делом града. Кризни штаб: Рушење барикада сматраћемо агресијом. Грађанима забрањено ношење оружја

УЛИЦЕ центра Косовске Митровице биле су у понедељак преплављене насмејаним студентима и средњошколцима. Продавци су изнели летњу шарену гардеробу испред радњи. Баште кафића су се испуниле, а таксисти су стајали крај дугог реда возила досађујући се.

Тако је у понедељак изгледало преподне у Косовској Митровици. Као да се у петак, неколико километара одавде, у Звечану, није водио прави рат. Ти исти људи, тог дана су ненаоружани стајали испред америчких и немачких оклопника Кфора, који су на њих отварали рафалну паљбу.

– Па ми тринаест година живимо под оваквим притисцима и претњама. Стално очекујемо да нас нападну. Да нисмо остали нормални и упорни, одавно нас овде не би било – рекао нам је један од бранилаца једине преостале барикаде на северу – оне на главном мосту преко Ибра, који дели Косовску Митровицу на јужни и северни део.

Тако је било до 15 часова. А онда је кризни штаб за ванредне ситуације прогласио нову мобилизацију за чување барикаде на ибарском мосту. И, све се некако, у трену, уозбиљило. Људи су похитали ка пункту где се могао сазнати распоред дежурстава на барикади.

Кризни штаб је осудио „брутално насиље Кфора над српским народом на северу КиМ, а посебно употребу бојеве муниције и стављање међународних снага у службу Приштине“. Оценио је „да је угрожена лична и имовинска безбедност грађана Косовске Митровице“ и позвао све пунолетне и способне грађане да се пријаве штабу за дежурства на барикадама.

Од Кфора се захтева „стриктно поштовање Резолуције 1244 СБ УН“, а Еулексу је поручено „да до даљњег неће моћи да се креће северним делом Косовске Митровице“.

Кризни штаб посебно наглашава „да ће покушај рушења барикада бити сматран агресијом“, а грађанима Митровице је поручено да ће „сви они који прихвате да раде у такозваној административној канцеларији Приштине сносити санкције по законима Републике Србије“.

Штаб је позвао грађане да не носе и не користе ватрено оружје и да се у случају оглашавања сирена за узбуну све угоститељске, самостално трговинске и занатске радње одмах затворе.

Упркос тренутном привидном миру, овде сви знају да је север Косова нападнут троструко: Кфор је кренуо да руши барикаде, Еулекс да скида српске таблице, а Приштина да инсталира своје институције у северној Митровици. И свима се жури да то обаве док се не формира нова српска влада.

ПРИШТИНА ВРБУЈЕ СРБЕ НЕДАЛЕКО од моста на Ибру са северне стране, у Бошњачкој махали, приштинске власти увелико граде зграду нове општине Косовска Митровица, коју желе да наметну Србима са севера.- На све начине желе да угасе канцеларију Унмика и врбују наше људе који тамо раде да пређу у ту нову албанску општину. У ствари, албанске власти покушавају да придобију сваког Србина, осим оних који раде у садашњим општинским институцијама, јер Приштина каже да су оне илегалне. Становништво је у недоумици шта ће се десити, јер пасоше више не можемо да добијемо у Митровици, већ по њих морамо у Београд. У тим пасошима пише да је место издавања Координациона група. Ако идемо у иностранство, визе не можемо да добијемо у Београду, већ у амбасадама у Приштини – кажу Митровчани.

Од понедељка, север Косова брани се на ибарском мосту. Сада је јасно да Кфор има задатак да пробије и ту – последњу, али најјачу барикаду, и да отвори пут брзом упаду специјалних јединица албанске РОСУ у центар града.

– Ако би покушали да пробију барикаду, цела Митровица би се окупила на мосту за два-три минута – каже један од дежурних чувара, који се представио као Милован. – Кад толико година живиш на ивици жилета, мало тога може да те изненади и уплаши. Међутим, и Кфор сад вага поступке, јер су свесни да су подгли тензије нападом у Звечану.

Речи овог снажног педесетогодишњака проницљивог погледа усмереног преко Ибра, потврђује проф. др Драгиша Витошевић, први човек академске заједнице у северној Митровици. Он наглашава да недавни инцидент у Звечану није заплашио ни око 900 запослених, ни 10.500 студената који са целе територије КиМ и из центалне Србије долазе да студирају у Митровици.

– Наравно да смо свесни да војници међународних снага могу да нас угрозе, али управо то је пробудило чувену српску твроглавост и инат – каже проф. Витошевић. – Универзитет се сили успешно супротставља, тако што ради уобичајено. Нећемо да будемо страна у сукобу и пружимо задовољство онима који желе да оправдају прекомерну употребу силе.

Извор: Новости

Updated: 05/06/2012 — 12:19

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: