Мала школа Твитера

У последњих годину дана дошло је до значајније експанзије Твитера код нас, али он и даље нема ни приближно онолико корисника колико их је на најпопуларнијој друштвеној мрежи Фејсбуку. Прочитајте како да направите налог, како да користите Твитер, а Нови магазин вам, за почетак, предлаже 100 људи из различитих области које можете пратити

Претпоставља се да у Србији налог на Твитеру има око 50.000 људи. Захваљујући предизборној кампањи и чињеници да је већина странака и политичара користила Твитер у комуникацији са бирачима, дошло је до нагле популаризације мреже. Врло брзо постао је општеприхваћен алат у свакодневном животу у најразличитијим ситуацијама.

Шта је Твитер и како га користити?

То је друштвена мрежа званично пуштена у рад 2006. године. Припада групи микроблогинг сервиса и подразумева дељење кратких текстуалних статуса – до 140 карактера.

Твитер вам омогућава да пратите друге и да будете праћени. Када отворите налог имате могућност да га отворите под пуним именом и тако ће вас пријатељи лакше наћи, али исто тако можете одабрати ницк (надимак) који год желите. После убацивања фотографије и кратке биографије, изаберете људе које желите да пратите.

Када изаберете људе које желите да пратите, сваки пут кад отворите Твитер видећете шта је ко од њих написао, тј. “твитнуо”. Исто тако, сви који прате вас видеће оно што сте ви написали.

Иако не морате нужно да почнете да пратите људе које познајете у стварном животу, то може да буде добар први корак у коришћењу Твитера. Први начин да нађете познанике јесте путем обичне претраге, а други, бољи начин јесте путем опције “пронађи пријатеља”. Довољно је да унесете вашу е-маил адресу, одакле ће контакти бити “повучени” и уколико неко од ваших пријатеља на основу е-маил адресе поседује налог на Твитеру биће аутоматски излистан.

Имајте на уму да ово није Фејсбук и нема захтева за пријатељство. Овде људи једни друге прате и није нужно да пратите неког ако он прати вас и обратно.

Шта значе поједини појмови?

Tweet  – То је заправо статус, порука максималне дужине 140 карактера.

Followers – Пратиоци, људи који прате шта ви пишете.

Following – Људи које сте одабрали да пратите и чије твитове видите.

Lists – Листе које служе како би се људи које пратите “сортирали”. На пример, можете да правите листе медија, емисија, колега, по областима интересовања, географском положају, језику и слично.

Mentions (@) – Твитови у којима сте поменути или вам је одговорено на одређени статус. Ментион знак (@) је ту да би се лакше пратило шта је ко коме одговорио. Обавезно је да када одговорате на неки Твит напишете његов ницк са @ испред.

RT/Retweet’s – Када вам се допадне нечији твит ви можете да га Ретwеетујете – као да сте поставили твит “у његово име”. Једноставно кликнете на дугменце “ретwеет” испод твита. Други начин је да копирате тај твит и да додате испред њега РТ и @име аутора.

DM – Приватне поруке такође ограничене на 140 карактера.

Searches– Претрага по одређеном термину који за сваку претрагу креира листу на којој можете пратити резултате у реалном времену.

Who to follow – Препорука кога да пратите од стране Тwиттера, узимајући у обзир ваша интересовања.

Hashtags – Реч је о у народу познатој “тараби” (#). Сви тагови почињу овим симболом. Тагови служе за обележавање кључних речи унутар тwеета. Уз помоћ овога информацију коју имате за одређени хасхтаг могу видети и корисници Тwиттера који нису ваши пратиоци, а све то уз помоћ већ споменуте претраге.

Unfollow – Када вам неко досади, има превише нерелевантних твитова и тако спамује, одете на његов профил и кликнете на знак којим потвђујеш да не желиш више да га пратиш.

Скраћење линкова – Већина линкова које бисте ставили у твит предугачки су и заузели би превише простора. Због тога се скраћују и за ту опцију можете користити сајтове као што је бит.лy.

Слање фотографија и видеа -Твитер омогућава и ове опције, уз помоћ додатних сервиса:  Twitpic, Twitgooi Yfrog – довољно је да на неки од њих поставите жељени видео или фотографију, сачекате који тренутак да се створи линк и пошаљете га на свој налог.

У зависности која област вас занима ево неколико препорука кога можете за почетак да пратите на Твитеру:

Лажни профили

@sloba_milosevic  –  Лажни налог некадашњег председника Југославије и СПС-а Слободана Милошевића прати више од 17.200 људи

– Јао, Тома је победио, шта ће бити сутра?“ Понедељак.
– Србија је пуна неимара, људи који неимају ништа.
 – Кинези извршили телепортацију на даљину од 100 километара.“ Ето, то знају, а не знају да направе тостер који ће да ради.
–  У случају да победи на изборима, Николић најавио реформе у образовању – много брже студирање и лакши долазак до дипломе.
 – Авиону којим је Лепа Брена летела отказао мотор!“ Сви путници су у паници вриштали, само Брена није мењала израз лица.

@BratPantela – Лажни налог фудбалера Марка Пантелића познат је по антиправописном сленгу и многи га сматрају смешним – скоро 23.000 људи који га прате на Твитеру

* Изашо ја лома да набацим неки тен сорте бронза на тело вретено а оно неки облаци неке п… м.. наш како сасе разочаро
* Дегустрирам напитак освежавајућ са Робијем ту близу Караискакија евоцирамо неке моменте с нагласком на вештину ове игре зване фудбал.

@AcaKralj  – “Ово из саркастичан енд луцкаста налог једна од највећих, најсинсер, најлепша и најпатриотскија Срба у историја Срба”, тако гласи кратак опис лажног профила Александра Карађорђевића.

* Ко рано ранила, два дзак са бео листици грабила
* И насе спремацица гледало Турске серије. Ох мај гад како могла. Лепсе била 100 год под Карађорђевицима него 500 под Тураци
* Ми из Бело Двор купила један Фиат 500л цисто као украс у прелепо гарден
* Дациц се вратити на велико врата јер на мало не могло проци

@JosipBTito  – Доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита прати 3.000 људи.

* Моје вријеме је више људи излазило на изборе…чек’ па ја нисам ни дозвољавао изборе и те глупости нег’ сам владао до смрти…
* Неда Украден: „Иста сам Ј.Ло“. Мислим да је већа сличност између Барацка Обаме и мене него дотичне и Јеннифер Лопез…
* „Избори 2012: Ко је узео врећу гласова?“. До сада једина већа нерјешена мистерија је: „Ко је мућк’о Колу“
* Милан Тарот: „Ко има профил на Фацебооку умријет ће 2012. године“. На сву срећу ја сам на вријеме прешао на тwиттер…
* Друг Тито није утицајан твитераш…Друг Тито је утицајан комуниста !!!
* Мy wеек он Тwиитер: 2 неw фоллоwерс, 1000 унфоллоwерс. Опет сам изгледа оплео по неком по ком нисам смио..

@BorisTatic
@TomaNikolic

Политичари на Твитеру

@XXLTulip – Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак тренутно је најпопуларнији политичар на Твитеру и прати га готово 12.700 корисника. Међу своја интересовања уврстио је музику, гастрономију, маркетинг, антифашизам, природу и друштво

–  Нема тог Ђоковића који ће сада да поправи имиџ Србије. Добити Н.Мс.Т. За председника је као добити трипер са клозетске даске. Нехигијена.

@mrkapreroka – Међу твитерашима је и Милутин Мркоњић који је за кратко време добио око 4.000 фанова непосредним контактом, твитовима из кафане, вуковским језиком и духовитим надимком

* Мој пријатељ (73 године) пита: Мрко, како да постанем млади социјалиста? Лако,рекох, сачекај још коју годину па ћемо видети…

* АЛО ме је назвао Берлусконијем. То је за мене комплимент. Тај човек ми је увек био симпатичан 😉

* Питају ме зашто сам забринут за Шешеља у Хагу? Зато што знам како је тамо прошао Слободан Милошевић…

@cistacica  – Функционер Демократске странке Оливер Дулић налази се у врху по броју следбеника – 8.200 људи. Министар чија су интересовања медицина, породица, ватерполо, скијање, музика, природа, пријатељи и ДС преко Твитера одговара на питања из својих многобројних ресора.

@JelenaTrivan –  Фукционерка ДС Јелена Триван спада међу активније Твитераше у политици и има готово 6.120 „следбеника“.

@mladjad  –  Лидер УРС-а Млађан Динкић се појавио на Твитеру крајем децембра и има око 7.300 пратилаца. Свакодневно се упушта у дискусије са људима и одговара и на непријатне прозивке.

@DraganDjilas – Градоначелник Београда Драган Ђилас, који је на свом профилу испред функције нагласио да је „Анин, Софијин и Јованин тата“, има скоро 6.000 пратилаца иако се на Твитеру ниједном није огласио.

@Ceda_Jovanovic  – Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић има скоро 5.500 пратилаца иако му је последњи твит (од укупно 50) из 2010. године.

@SutanovacDragan – Министар одбране Драган Шутановац је ветеран Твитера и Фејсбука. У јуну је, после шеровања примедбе о неуспелом концерту Ејми Вајнхаус, постао једна од тема емисије на америчкој телевизији која је због примедаба о Србима узбрукала овдашњу јавност. Њега прати 5.100 људи.

Издвајамо и:

Александра Јерков (ЛСВ) – @AleksJerkov
Славица Ђукић Дејановић (СПС) – @predsednicaNSRS
Гордана Чомић (ДС) – @gordanacom
Повереник Родољуб Шабић – @RodoljubSabic
Александар Вучић (СНС) –  @avucic
Вук Драшковић @svisvisvi
Маја Гојковиц @MajaGojkovic
Вук Јеремић @VukJeremic

Спортисти

@DJokerNole  – Најпопуларнији спортиста на Твитеру који скоро свакодневно комуницира са својим фановима је први рекет света Новак Ђоковићкога прати 842.000 људи. Ђоковић редовно дели слике са турнира широм света, али и неке са приватних путовања.

Јанко Типсаревић – @TipsarevicJanko
Јелена Јанковић – @Jelena_Jankovic
Ненад Зимоњић – @nenadzim
Милорад Чавић – @Milorad_Cavic
Владе Дивац – @bgoodvlade
Иван Ленђер –  @Ivan_Lendjer
Немања Видић – @NemanjaVidicGMF
Ненад Боровчанин – @Nborovcanin
Никола Рађен – @RadjenNikola
Марко Кешељ  –  @Keselj11
Ненад Крстић @krle12

ТВ лица

@veceivan – Много коментара на Твитеру добија водитељ ТВ Прва Иван Ивановић који улази у отворене расправе са свима који га прозивају, ватрени је Звездаш, коментарише спортске догађаје, али и промовише своју емисију. Прати га скоро 32.000 људи.

Ивана Зарић – @IvaZar
Јована Јанковић –  @jovanamac
Сања Маринковић  – @sanjamagazinin
Наташа Миљковић – @Natasajutro
Маја Николић – @MajaNikolicMaja
Марија Килибарда –  @MarijaKilibarda
Александар Стојановић – @acastop
Славко Белеслин – @SlavkoBeleslin
Иван Зељковић – @IvanZeljkovic
Татјана Војтеховски – @tvojtehovski
Маја Узелац – @Majauzelac
Саша Поповић – @PopovicGrand

Певачи и певачице

@VladoGeorgiev  – Од српских певача на Твитеру је најпопуларнији Владо Георгиев којег прати 43.000 људи.

@željko – Овогодишњи представник Србије на Евросонгу Жељко Јоксимовић ових дана уредно извештава своје пратиоце о дешавањима из главног града Азербејџана – поставља фотографије, видео снимке са проба пред такмичење. Његове твитове прати око 23.500 људи, а недавно је написао: Није лако када од медија који кроје јавно мњење немаш никакву подршку, а представљаш државу.

@karleusastar – Певачица Јелена Карлеуша је веома активна на мрежи, прати је 24.000 људи и не либи се да улази у расправу с људима или коментарише политичка дешавања.

* Србијо, шта има ново? Чујем, уводе ти визе… – (написала је после избора Николића)
* Мене слушају цоол људи са добрим укусом. По укусу џибера и сељобера никад нисам била
* Пали ме кад видим Душка на насловницама! Јуче је проглашен за најбољег штопера, а ја га проглашавам за НАЈБОЉЕГ МУЖА!

@poslednjilet  – Фолк певачица Сека Алексић своје обожаватеље редовно обавештава о својим активностима преко Твитера.

Здравко Чолић – @ColicZdravko
Ђорђе Балашевић – @Balasevic
Драгана Мирковић – @Dragana_DM
Биља Крстић – @BiljaKrstic
Емина Јаховић – @yaemina
Тијана Дапчевић – @TijanaDapcevic
Милан Станковић –  @Milansolo
Игор Лазић Ниггор – @niggor99
Београдски синдикат – @Beosindikat

Култура

@Isidorabjelica – Исидора Бјелица је недавно захваљујући Твитеру и интервенцији Млађана Динкића добила давно заборављени хонорар.

@LeyaKeller  –  Списатељица Биљана Србљановић.

* Неки интелектуалци су у част гласања опрали и зубе. Сада можете да изгледате прелепо без много труда.
* Међу супругама важнијих политичара води златно правило што веца гузица то теснија сукњица
* Политички неписмена особа је толико глупа да је поносна и буса се у прса говорећи како мрзи политику.

@IvanTasovac— Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац зна да буде веома духовит, али и бритак

* Председник да будем, косу да очешљам! Председник да будем, сунце да вам вратим!
* Саопштење Телевизије Друга: Намерним пропустом службе за титловање турских серија „Врата за излаз“ превели смо као „Двери за Еxит“.
* Уместо „Ноћи музеја“, с обзиром на то да су најважнији музеји годинама затворени, логичнији назив манифестације био би „Сумрак музеја“
* А ако мене не изаберете за председника кућног савета има сад одмах да вам откријем како се завршава Сулејман Величанствени !!!
* Оптимизам у мом случају није црта карактера, већ је дијагноза коју и вама желим!

Бојана Маљевић – @BojanaMaljevic
Стефан Капичић – @StefanKapicic
Милош Биковић – @bikovic
Ивана Михић –  @Ivana_Mihic
Бранислав Трифуновић-  @BrankoBranislav

Утицајни твитераши
ИТ и интернет стручњаци. ПР и консултанти, блогери.

Драган Варагић – @varagic
Небојша Радовић – @eniac
Исток Павловић – @istok
Горан Аничић – @goran_anicic
Милоје Секулић – @milojesekulic
Иван Минић – @burek
Иван Ћосић – @ivancosic
Веселин Јевросимовић – @vjevrosimovic
Слободан Марковић – @smarkovic
Милан Јовановић – @milan_strongman
Драгана Ђермановић – @gagadjermanovic
АмитзДулникер – @AmitzDulniker

Медији:

Нови магазин – @novimagazin
Блиц –  @blic_online
Пресс –@pressonline
Данас –@OnlineDanas
Новости – @NovostiOnline
Мондо – @MondoPortal
Танјуг – @TanjugNews
Бета – @BetaNewsAgency
24сата –  @24satasrbijaа
тројка – @trojkars
РТС онлине – @RTS_Vesti
Б92 – @B92net

Све ово ће вам бити више бнего довољно за почетак… Сада крените да твитујете

Аутор: @AnkaMilosevic

Извор: @Novimagazin

Нови магазин

Updated: 27/05/2012 — 19:36

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: