Maрш „Стазама косовских јунака“ од 21. до 28. јуна

Марш „Стазама косовских јунака“ је ходочашће српске родољубиве омладине која на овај начин жели да ода почаст Св. кнезу Лазару и његовим витезовима који су мученички страдали 1389. године на Косову пољу борећи се против Турака. Марш има и заветни карактер, јер он је порука српске омладине да се неће одрећи Косова и Метохије као неотуђивог дела Србије.

Учесници Марша ће дневно прелазити 30–40 километара и спавати у врећама за спавање у природи или спортским салама и школа. Марш се одвија средином јуна по изузетно високом температурама.  За потребе учесника Марша неопходно је обезбедити воду, храну и возило које би их пратило на путу и превозило потребне намирнице и вреће за спавање. Истим возилом би се 28. јуна учесници Марша вратили у централну Србију.

21.6 Учесници Марша ће од 21. јуна пешачити од Крушевца ка Косовској Митровици, како би на Видовдан 28. јуна присуствовали литургији у манастиру Грачаница и помену косовским јунацима на Газиместану. Ходочашће симболично креће од куле Кнеза Лазара из Крушевца, са места где се одиграла кнежева вечера и одакле је српска војска кренула у бој. Као и српски јунаци 623 године раније, учесници ходочашћа, после молитве, поћи ће из Лазаревог града пут Косова поља рано ујутру. Првог дана учесници ходочашћа ће пешачити до Александровца.

22.6. Другог дана Марша учесници ће ићи до Јошаничке бање.

23.6. Трећег дана Марша учесници ће ходати до Рашке. На том путу посетиће манастир Павлица у коме се налазе мошти браће Мусић, синоваца Кнеза Лазара, који су погинули у Косовској бици.

24.6. Четвртог дана Марша учесници ће прећи административну линију код Руднице и стићи на територију окупираног Косова и Метохије. Марш ће ићи до Лепосавића.

25.6. Маршираће се до Манастира Бањска – задужбине Св. краља Милутина. Учесници Марша одмориће се у истоименом селу и бањи.

26.6. Долазак у Косовску Митровицу до моста на Ибру. Спавање у Косовској Митровици.

27.6. Превоз аутобусом до Грачанице и спавање у Грачаници.

28.6. Литургија у средњовековном манастиру Грачаница и одлазак на Газиместан на помен код спомен куле косовским јунацима. Повратак у Београд у послеподневним часовима.

Позивамо све који су у могућности да финансијски  помогну одржавање Марша „Стазама косовских јунака“ да нам се јаве на мејл info@nasisrbija.org или на телефон 064 12 13 931. Пријава за учешће у Маршу почиње од 5. јуна.

27. мај 2012.

Извор: MаршСтазамаКосовскихЈунака

Updated: 05/06/2012 — 01:00

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: