На Косову претучен православни монах – Руска црква захтева да се заштите храмови и манастири у покрајини

   Група Албанаца је напала монаха Дионисија из српског манастира светих Козме и Дамјана код Ораховца.

Нанели су му ударце после чега су почели да га гађају каменицама, каже се у изјави Одељења за спољне црквене везе (ОСЦВ) Московске патријаршије. Манастир, на чијој територији је извршен напад формално се налази под заштитом Полицијске службе Косова. „Дрскост екстремиста још више истиче околност да је напад учињен три сата након што је породица посетила команда немачког контингента КФОР,“ каже се у документу.

Представници Руске Цркве наводе да је пребијање монаха допунило списак инцидената „који у току последњих месеци помрачују живот православних верника у покрајини“.

На дан напада непозната лица су делила летке једне од албанских терористичких организација у којима се садржи претња да ће се обрачунати са Србима који се усуде да остану на територији Косова и Метохије.

„Пребијање монаха Дионисија изазива забринутост у Руској Православној Цркви. Овај догађај мора бити адекватно правно оцењен и треба да послужи као још једно подсећање на неопходност усвајања мера за осигурање безбедности храмова и манастира Српске Православне Цркве,“ – изјавили су представници ОСЦВ.

Извор: Голос России

Updated: 22/05/2012 — 22:55

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: