Нема више екскурзија у иностранство

На екскурзије у иностранство убудуће неће моћи да рачунају ученици трећег разреда средњих четворогодишњих школа. Министарство просвете упутило је допис свим средњим школама да се екскурзије убудуће изводе у Србији, а у изузетним случајевима у иностранство могу ићи само ученици завршних разреда.

У Правилнику о екскурзијама стоји да у иностранство могу ићи ученици трећих и четвртих разреда средњих школа. Због бројних инцидената који су пратили екскурзије ван граница наше земље министарство је препоручило школама да екскурзије организују у Србији, а да само завршни разреди средњих школа могу ићи у иностранство.

– Форум Београдских гимназија већ дуже тражи укидање екскурзија у иностранство за ученике трећих разреда средњих школа. Ова препорука Министарства просвете није обавезујућа, тако да директори и даље могу да раде што хоће. То је само начин да само да се избегне одговорност. Тражили смо хитан пријем у министарству јер су директори већ завршили тендере за јесење екскурзије. Не мора од јесени, нек буде од пролећа, да се укину иностране екскурзије за трећи разред – каже Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија.

Форум београдских гимназија још раније је предлагао укидање одласка на екскурзије у иностранство, јер су оне изгубиле смисао.

– Циљеви и задаци екскурзија се не испуњавају, нема допуне редовног школског програма кроз предавања и обилазак културно-историјских споменика, све се претворило у провод и куповину. На екскурзијама не би требало да буде алкохола, одласка у дискотеке… Поред тога, цене одласка на екскурзије у иностранство су неоправдано високе.

Школе да обрате пажњу на цене
Министарство је препоручило да школе и савети родитеља пажљиво размотре понуде туристичких агенција да ђаци не би плаћали превисоке цене. Министарство је препоручило школама и да се, ако је потребно, консултују са Туристичком организацијом Србије како би цену екскурзије могао да плати што већи број родитеља.

Извор: Блиц

Updated: 05/06/2012 — 12:40

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: