Незапамћене поплаве у Србији и Републици Српској

УЖИВО: Незапамћене поплаве у Србији, Републици Српској и Хрватској!

Подручја погођена поплавама

19:04 – Војска Србије (ВС) евакуисала је до данас поподне хеликоптерима 182 особе из Уба, који је погођен поплавом.

АЛАРМАНТНО: И овим градовима је потребна помоћ, немојмо их заборавити!

Свилајнац: Могућ нови поплавни талас. Параћин: Нема воде, нема струје ни телефонске мреже. Крупањ: Одрони гутају куће. Смедеревска Паланка: Нема довољно воде већ данима. Ово је најкраћи опис стања у појединим градовима, који нису међу првим вестима у земљи.

Параћин

ДРАМАТИЧНО У ПАРАЋИНУ – НЕМА СТРУЈЕ, ВОДЕ, МОБИЛНЕ МРЕЖЕ

Поједини делови Параћина немају струју још од четвртка, а пукла је и главна водоводна цев.

На сајту Општине Параћин је издато драматично саопштење у ком стоји:

„Основне животне намирнице су поскупеле, па се апелује на продавце да не подижу цену основних животних намирница, под претњом казне затвора, а купци да пријаве оне који продају по већим ценама него обично. У ужем центру града је пуштена електрична енергија. Људи који расчишћавају поплављена подручја да се пазе од змија и пацова које је избацила вода“.

Грађани за помоћ могу да се јаве општинском позивном центру на телефон 063/367-100.

На улицама у рашчишћавању штете коју је направила поплава и испумпавању воде Параћинцима помажу суседи из Бугарске.

Поплављена подручја немају струју, ни воду, као ни фиксну ни мобилну телефонију и интернет.

Више од 100 људи је до сада смештено у хали спортова у Параћину, а спасавање очекује више стотина грађана без крова над главом.

Из Штаба су поручили да им је потребна помоћ у храни, цистернама за воду, средствима за хигијену, пумпама за избацивање воде, неопходна су ћебад, вреће и подметачи за спавање.

КРАГУЈЕВАЦ: СЕЛО ЉУБИЧЕВАЦ ПЕТИ ДАН БЕЗ ВОДЕ И СТРУЈЕ

Штаб за ванредне ситуације Крагујевца ради на оспособљавању путне комуникације у селима и засеоцима, као и на обезбеђивању водом и струјом, пре свега Страгара и Љубичевца.

– Највећи проблем је у месној заједници Страгари где нема воде. Грађанима се вода допрема ујутру и увече у цистернама, које је обезбедила компанија „Куч“ – саопштено је из Штаба за ванредне ситуације.

Проблем постоји и у селу Љубичевац код Страгара, чији мештани пети дан немају струју, и где због урушеног пута, екипе „Електрошумадије“ не могу да приђу са неопходним материјалом и отклоне квар.

– Штаб ће ангажовати Коњички клуб како би се материјал превезао преко реке и привремено решио проблем – рекао је заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Зоран Јовановић.

СМЕДЕРЕВО – ПОЧЕЛА ОДБРАНА ГРАДА ОД ДУНАВА

Почели су радови на превентивној одбрани Смедерева од Дунава, материјал и
људство су обезбеђени и формирају се одбрамбени бедеми, саопштио је данас Градски штаб за ванредне ситуације.

КОД СВИЛАЈНЦА МОГУЋ ТАЛАС ВЕЛИКЕ МОРАВЕ

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић каже за “Блиц” да се тренутно утврђује обала код месне заједнице Црквенац јер би око 18 часова могла да буде највећа концентрација таласа Велике Мораве у том делу тока.

– Све смо одрадили, не очекујемо проблеме. Сада са механиyацијом додатно утврдјујемо и ово сада што радимо је превентивно. Надамо се да када талас наиђе, неће направити проблеме – каже Милановић.

Како додаје, огроман проблем у Свилајнцу је вода за пиће, а нема ни техничке воде. Организоване су цистерне за град, волонтери разносе храну по кућама.
– Сутра почиње попис, комуналне службе почињу да раде и уклања се мртва стока. Добили смо и додатних 40 полицајаца за обезбеђење града да не би било крађа – каже Милановић, који је све време са својим суграђанима у одбрани Свилајнца и околних села.

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ОД ЧЕТВРТКА БЕЗ ВОДЕ

Смедеревска Паланка последња три дана скоро да је потпуно под водом. Многи путеви у овом граду су непроходни, а становницима су хитно неопходне цистерне за воду.

Пре два дана овај град је вода опколила са свих страна, а данас овај град изгледа као велика бара из којег само извиру кровови кућа.

Воде нема ни у болницама у којима је неколико стотина болесника. Хитно им је потребна помоћ.


КРУПАЊ: ПОВУКЛА СЕ ВОДА, КРЕНУЛА КЛИЗИШТА

Огромне количине блата, муља… немогуће је ходати улицама и неопходна је механизација како би се варошица донекле оспособила. Порушено је више од 500 кућа. Вода се повукла али су кренули одрони. Како за „Блиц“ преносе мештани – одрони су на све стране.

– Само у улици Народног ослобођења на километру дужине су три клизишта – кажу.

Јуче предвече је пробијен један сеоски пут од Лознице до Крупња, којим су довезене храна и вода.

Део кућа још је неприступачан, а до неких се и не сме због одрона.

Зворник

Бијељина

Обреновац

потопљене куће у Обреновцу

Дунав у порасту, Сава и Морава у опадању!

Припрема евакуације Кинеског насеља у Костолцу. Евакуишу се Сремска Рача и радничко насеље код ТЕ Дрмно. Млава пробила одбрану. Врх поплавног таласа у главни град стиже у уторак или у среду. Слетела два руска авиона с хуманитарном помоћи

СРБИЈА – Млава пробила други ниво насипа, у току изградња трећег. Ниво Саве код Шапца и Сремске Митровице је у благом паду, док је код Београда у благом порасту. Термоелектране ТЕНТ и Костолац засад су безбедне. Евакуација Обреновчана и даље траје, осим хеликоптера укључени су и камиони, а у град су стигле и цистерне са пијаћом водом.

У току је евакуација радничког насеља код Термоелектране Дрмно код Костолца. До 12.30 евакуисано је 150 људи.

Евакуација Барича успешно је завршена. Врх поплавног таласа у Београд стиже у уторак или у среду тако да се вреће с песком сада упућују у главни град.

18.24 – На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег успореног опадања, док ће код Београда водостај бити у мањем порасту и кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава, објавио је Републички хидрометеоролошки завод.

На Дунаву од Бездана до Сланкамена водостаји ће се приближити границама редовне одбране од поплава од 21. до 23. маја, низводно ће бити у порасту и кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава.

17.46 – Председник општине Ћуприја, Нинослав Ерић рекао је да је тренутно на овом подручју стање стабилно, будући да је на критичној тачки, у улици Живке Дамјановић – од моста према болници, где је претило изливање Велике Мораве постављено неколико хиљада џакова са песком.

17.43 – Евакуација село Јамена код Шида

Јемен код Шида

17.09 – Око електро-постројења термоелектране у Костолцу припадници Центра за обуку Копнене војске од раног јутра постављају бедеме.

16.45 – Председник покрајинске владе Бојан Пајтић изјавио је данас да је у одбрани Сремске Митровице од поплава, први пут у нашој земљи евакуисана цела болница и да је општина одбрањена, али да посао још није завршен. „Сремска Митровица је одбрањена, али посао није завршен јер постоји опасност од вода које долазе Савом, а које су пробиле насип у Хрватској, па су угрожена четири места у општини Шид“, рекао је Пајтић новинарима у насељу Моровић, у општини Шид..

16.32 – Велика Морава данас је опала за око 30 центиметара у Обрежу, код Варварина, где је јуче поплавила ниже делове тог села, одакле је евакуисано 1.000 мештана, речено је агенцији Бета у тој општини.

15.56 – Сви магистрални путеви у Расинском округу су проходни, ниво Западне Мораве опада, и у току је санирање последица од поплава, изјавио је Тањугу начелник Одељења за ванредне ситуације у Крушевцу Александар Лазаревић. Члан Штаба за ванредне ситуације у Крушевцу Душан Тодоровић, рекао је Тањугу да се ситуација у том граду и околини стабилизује, док Трстеничани већ четврти дан немају ни пијаћу, а ни техничку воду.

15.40 – Производни капацитети „Електропривреде Србије“ (ЕПС) драматично су угрожени поплавним таласом Саве и Млаве. Обреновачке термоелектране „Никола Тесла“ угрожене су могућим растом Саве и предузимају се све могуће мере како би се одбранио ТЕНТ, саопштио је ЕПС.

14.52 – Водостај реке Саве код Сремске Митровице је опао и у 14 сати је износио 831 центиметар, саопштио је Штаб за одбрану од поплава из тог града. То је за седам центиметара ниже у односу на мерење од данас у 10 сати.

14:45 – Завод за јавно здравље из Краљева заједно са санитарним и ветеринарским службама почиње са дезинфекцијом поплављених подручја у Краљеву. Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље рекао је да након уклањања муља и осталог шута који је нанела река у домаћинства, наступиће стручне службе Ветеринарског института и Завода за јавно здравље из Краљева, и започети дезинфекцију објеката. „То су главне куће, помоћни и шталски објекти. Извршиће се и асанација пољопривредног земљишта бацањем отрова за мишеве, како би се спречило да се глодари размноже на овом подручју, јер им овакви услови погодују”, каже директор Завода за јавно здравље.

14.05 – После пробијања насипа излив реке Млаве у реону села Дрмно гради се убрзано нови насип и покушаће да се преусмери река у старо корито. У Кинеском насељу у току је припрема евакуације. Вода расте 8 цм на сат. Пре пола сата је пробијен и други насип, гради се трећи са циљем да усмере поплаве у старо корито реке Млаве.

На лицу места су генерал Братислав Дикић помоћник директора полиције, Саша Митровић, потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, заменик директора Термоелектране Костолац Александар Јовановић.

13.24 – У Свилајнцу се река Ресава полако повлачи, али у том месту нема воде, хране и струје, рекао је данас за агенцију Бета градоначелник Предраг Милановић.

13.21 – Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић потврдио је Тањугу да је у том граду алармантна ситуација јер прети пуцање бране на Великој Морави. Одатле су измештени људи, механизација не може да приђе а мештани џаковима са песком покушавају да одбране брану, навео је он у изјави Тањугу.

13.22 – Градоначелник Лознице Видоје Петровић упутио је писмо директорима „Путева Србије , Србијавода и Телекома у коме их упознаје са врстом и обимом оштећења на територији града која су изазавана поплавама, а већ данас почиње санација порушеног моста у Драгинцу.

ЈП Град припремио је информацију о локацијама клизишта на територији Лознице, а ЈП Наш дом данас ће, по налогу Штаба, почети асанацију терена који је био захваћен поплавом, пре свега уклањањем угинулих животиња, објављено је на сајту града.

13.10 – Трстеник без воде, јавља читалац Курира. Насеље Грабовац поплављено.

12.50 – Нестали младић из Варварина, за којим је јуче организована потрага, пронађен је жив у селу Мрзеница.

12.29 – Река Млава која прети Костолцу пробила је данас други појас одбране између места Брадарац и Дрмно. Евакуација радничког насеља још траје.

11.10 – У току и евакуација Сремске Раче.

10.29 – У току је евакуација радничког насеља код Термоелектране Дрмно код Костолца, у коме учествују припадници Полицијске управе Пожаревац и радници ове Термоелектране. Такође, ради се и на изградњи новог насипа у дужини од 500 метара.

10.12 – МУП ТЕЛЕФОНИ ЗА ПРИЈАВУ НЕСТАЛИХ. МУП Србије позвао је данас све грађане да, за пријаву нестанка особа са подручја погођених поплавама, позову бројеве телефона дежурног Оперативног центра Министарства унутрашњих послова Србије.

Бројеви су следећи:

0800/100-600

011/274-10-1910-19

011/3617-2237-223

011/3617-2247-224

09.17 – Авион Еулекса слетео на београдски аеродром. У готово исто време стигли и камиони Еулекса с хуманитарном помоћи. Хеликоптер Еулекса који је мисија ЕУ на Косову упутила као помоћ у спасавању становништва са поплављених подручја слетео је данас на београдски аеродром. Она је рекла да је допремљено 5.000 оброка, 7.000 литара воде, по 200 пољских кревета и врећа за спавање. Спасилачки хеликоптер Еулекса слетео на београдски аеродром и биће укључен у евакуацију грађана са угрожених подручја.

08.48 – Слетела два руска авиона с хуманитарном помоћи за поплављене – један на нишки а други на београдски аеродром. Руски авион Иљушин-76 с хуманитарном и техничком помоћи слетео је данас на аеродром у Београду.

У овом авиону с помоћи коју је Руска Федерација послала грађанима Србије у поплављеним подручјима налазе се агрегати, чамци, ћебад, као и храна за бебе и друге намирнице. Још један авион ИЛ-76 с руском помоћи слетео је раније јутрос на нишки аередром.

Руска помоћ

08.45 – Потресни призори из Крупња.

Крупањ-Куће које су преживеле одрон брда

08.14 – Из Сектора за ванредне ситуације кажу да ситуација у Београду није алармантна, да врх таласа у престоницу стиже у уторак или у среду, и да су току превентивне активности. Сви насипи издржавају, а већи део критичних делова је обезбеђен протекле ноћи.

08.12 – ЛЕПА ВЕСТ: Ниво воде у Обреновцу нижи за пола метра. Евакуација становништва почиње и камионима уместо само чамцима, изјавио је начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић. Он је рекао да је такође добра вест да стижу цистерне с пијаћом водом за становништво Обреновца.

08.03 – НАЈНОВИЈЕ ПРОЦЕНЕ: Евакуисано више од 20.000 људи, има жртава – о броју тек кад се ситуација стабилизује.

07.04 – Сава код Сремске Митровице опада, џакови с песком шаљу се у Београд. И Шабац и Митровица под контролом, али оба града следећих дана чекају талас који тренутно прави проблеме Хрватској.

06.53 – Ниво Саве код Београда у благом порасту, али је ситуација под контролом. У Београду је заштићена десна обала Саве од Газеле до Бранковог моста, али се на новобеоградској страни јављају проблеми због недостатка џакова.

06.45 – Русија је јутрос послала у Србију још један авион с хуманитарном помоћи, становништву угроженом поплавама.

06.30 – У Костолцу је ситуација под контролом иако се Млава излила.

05.53 – Помоћ Србији у људству, техници, намирницама и новцу стиже из десетина држава региона и целог света.

05.24 – Евакуисани из Обреновца непрекино се сливају у прихватне центре. Најпотребнија средства за хигијену и све од опреме за бебе.

03.38 – Смедеревска Паланка је без воде од четвртка.

03.22 – У Обреновцу евакуација траје без престанка.

Србија  18.05.2014.

извор: Курир, Блиц

 

Овим путем молимо све наше људе у иностранству да ако желе и колико могу донирају или пошаљу помоћ људима који су изгубили све у поплавама, преко рачуна организације „Срби за Србе“.

Донације за пројекат помоћи угроженим домаћинствима од поплава могу се упутити на већ отворене рачуне организације:

Србија – динарски рачун: 160-279491-71 (са назнаком “Борба против поплава“), девизни рачун: IBAN: RS35160005080002381269, SWIFT: DBDBRSBG, Customer: Srbi za Srbe

Република Српска – км рачун: 5514802213924928 (са назнаком “Борба против поплава“), девизни рачун: IBAN: BA395514804813925344, SWIFT: BАLVBA22, Customer: Srbi za Srbe

Aустрија: Konto: 10364339 BLZ: 32000 (са назнаком “Борба против поплава“)

Државе Европске уније: IBAN:AT97 3200 0000 1036 4339, SWIFT/BIC: RLNWATWW, Customer: Srbi za Srbe (са назнаком “Борба против поплава“)

Швајцарска: 85-419625-6, IBAN:CH46 0900 0000 8541 9625 6, SWIFT: POFICHBEXXX, Customer: Srbi za Srbe (са назнаком “Борба против поплава“)

PayPal (Eвропа): szsaustrija@gmail.com (са назнаком “Борба против поплава“)

PayPal (САД): szsamerika@gmail.com (са назнаком “Борба против поплава“) – www.serbsforserbs.org

Moneybookers/Skrill: c3c.org@gmail.com

Србија: www.srbizasrbe.org

Koнтакт: organizacija@srbizasrbe.org , www.facebook.com/srbizasrbe

Преко pay-pala (само за особе у иностранству) на адресу: floodrelief@gov.rs

Updated: 21/05/2014 — 18:09

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: