Отворено писмо Борису Тадићу

Г-дине Тадићу!

Обраћам Вам се као jедан мали грађанин са молбом да седнете, дубоко размислите и повучете председничку кандидатуру.

Лично сматрам, а мислим и да огроман броj грађана Србиjе мисли да не требате да учествуjете у овим председничким изборима.

Сада бих Вам навео и разлоге зашто не требате да се кандидуjете.

    Први разлог зашто требате да се повучете jе: тоталан фиjаско Ваше спољне политике.

1. Када сте дошли на власт као Председник Србије обећали сте да ћемо се преко Међународног Суда Правде изборити за наше право на Косово. Та политика, Вас и Ваших људи коjи су по исказивању мишљења МСП требали одмах да поднесете оставке jер нисте знали да у МСП седе 2/3 дипломата а не професионалних судиjа, доживела jе тоталан фиjаско.
2. По завршетку тог фиjаска наставили сте даље истим путем довођењем “Еулекса” на Косово за кога сте тврдили да ће бити неутрално. Г-дине Тадићу лагали сте, “Еулекс” ниjе неутралан што се послена терену конкретно и доказало. Све сте то радили без икаквог знања или мишљења Народне Скупштине. И ту сте са “Еулексом” доживели jош jедан тежак фиjаско.
3. После тог другог фиjаска покренули сте некакве преговоре па су свим Вашим људима била пуна уста тих преговора “како се њих шиптари боjе” и слично, а сваки грађанин Србиjе jе знао да од тих преговора нема ништа добро за Србију и Србе и да jе то нови трећи фиjаско што се потом конкретно и доказало на терену.
4. Туга ми jе била читати Викиликс и састанак 2010 године Вашег саветника Jована Ратковића и америчке амбасадорке Мери Ворлик и начин на коjи Ваш саветник говорио о Косову и о Републици Српскоj.
5. Данас неприjатељи Србиjе постижу своj циљ гураjући Србе на Србе, а у томе им свесрдно помажете Ви и Г-дин Дачић тераjући Жандармериjу да Србима са севера Косова затворе алтернативне путеве ка централноj Србиjи. Гурате Жандармериjу на Србе са севера Косова у нешто што они не желе, у некакву вештачку силеџиjску нарко државу Косово – главног трговца људским органима, териториjом криминала у коме предњачи наркомафиjа, а чиjи jе Председник Владе главни трговац српским људским органима. Жандармериjа мора добро да размисли да ли да штите Ваша обећања или Устав Србиjе. Устав jе наjвиши законски акт jедне државе. Чак Ваш човек ”преговарач” каже да jе то наш национални интерес. Ово jе врхунац фиjаска Ваше досадашње спољне политике.
6. Г-дине Тадићу, Косово jе саставни део Србиjе па макар га признао цео свет,оно jе наша земља и ми на њу имамо: људско, историјско и економско право. Косово и Метохиjа гледаjући економски вреди хиљаде милиjарди што на земљи што испод земље и ко данас има право у Србиjи да се одрекне историjе и тог новца коjи jе наш и зашто да га се одрекне. Због нечиjе силе? Ничиjа сила ниjе довека па неће бити ни ова.

Други разлог зашто се требате повући jе: фиjаско унутрашње политике

Данас jе 21 век 2012 година. У српском друштву влада: агониjа, страх, депресиjа и безнађе. Разлог лошег стања у друштву jе увек лоша власт, а у претходних 12 година сте управо Ви на власти што као министар што као Председник Србиjе.

У Србиjи данас има много деце коjа иду гладна у школу, деце коjа jеду jедном дневно, деце коjа су константно гладна. Ви то са позициjе на коjоj сте не видите, али знате и ћутите. Ми коjи смо доле то jако добро и видимо и осећамо. О томе никада нико у медиjима ниjе jедну jедину реч проговорио. Нека jе то на част новинарима и њиховоj професиjи. Продали су професиjу за вечеру. Али зато често говоре о својим правима и погинулим колегама. Више вреди један њихов колега него хиљаде отетих Срба са Косова који су потом убијени па им органи повађени и продати на црном тржишту. Медиjи бомбардуjу народ страшним причама о судбинама поjединих људи, али никада нису показали ко jе jедан од главних криваца за такву ситуациjу. После таквих прича људи данима нису у нормалном стању. За лоше стање у друштву увек су криви: медиjи и лошав ласт. Медиjи коjи ћуте и лоша власт коjа ништа не ради.

Ваше присталице се ових дана питаjу за кога да гласаjу и кажу “будућност са Вама не виде, али немаjу за кога да гласаjу jер нико ништа не нуди, не виде никакво светло на краjу тунела”. Парола Ваше странке на изборима више ниjе ЕУ jер и сами видите да jе то пропала ствар, али то не можете да признате jавно као своjу грешку. Ниjе срамота признати грешку, срамота jе знати да идете погрешним путем а ићи и даље тим путем.

Корупциjа jе разорила и разара и даље наше друштво, али никаквог помака у решавању корупциjе нема. Постоjе медијска хапшења и на томе се све завршава. Ни jедан државни функционер ниjе отишао у затвор због корупциjе. Ви Вашом владавином сте корупциjу учинили системом живота, преживљавања и управљања.

Ми нисмо друштво коме jе хомосексуализам и лезбеjство вредност за коjу се треба борити. Те настраности нико никоме не брани, али наш народ не жели да се то jош и промовише и показуjе као некаква демократска вредност. Нико од нашег народа коjи говори или jавно подржава и промовише ту настрану поjаву не жели да његово дете буде тако настрано. Зашто промовишу ако то свом детету не желе питање jе на коjе би Ви и они требали да одговорите. Бранећи ту “вредност” активно сте учествовал и у стварању штете од преко милион евра у Београду и Ви и Г-дин Дачић као министар полициjе. Мислите ли да “парада” ниjе силовање већине од стране мањине?

Страховиту увреду српском народу сте нанели Сребреничком резолуциjом где сте наше жртве коjе су биле узрок касниjих злочина практично том резолуциjом затрли као да не постоjе. Ниjедан ратни злочин коjе су починиле хрватске и муслиманске снаге нисте процесуирали чак шта више ослободили сте ухваћене у Србиjи злочинце коjи су у томе учествовали. А што се тиче несталих Срба са Косова уместо да на сваком састанку са сваким политичарем из света то буде прва тема разговора ни Ви као Председник Србиjе ни медиjи, jедне jедине речи не проговарате. Зар ми Срби толико мало вредимо. Jесмо ли ми уопште људска бића. Какво Вам jе задовољство бити председник таквом народу.

Г-дине Тадићу ми смо сваке године броjно све мањи народ, има нас све мање и мање. По том питању нисте урадили ама баш ништа. Ниjедну меру, ништа наложили нисте, нити било када покренули то питање свих питања. Шта ће нам ЕУ, шта ће нам било шта ако нас као народа не буде.

Г-дине Тадићу створили сте нови проблем Србиjи а то jе питање Воjводине. Jедан исти народ цепате на два дела а никада нисте jавно поставили или одговорили на питање колико кошта оваj народ пара сваке године та аутономиjа. Колико кошта аутономашка администрациjа, посланичке плате, плате службеника и функционера Аутономиjе Воjводине, службена путовања, телефонски трошкови, аутомобили, секретарице, возачи, разне службе, струjа, вода итд… Колико jе то изгубљених фабрика, фарми. Колико се само годишње могло саградити производних погона за те паре и колико запослити народа.

На последњим изборима обећали сте запошљавање 200.000 људи а доживели смо 400.000 отпуштања радника. Или сте нас намерно лагали или немате око себе ниjедног економисту коjи jе могао да види ову кризу као и последице ове кризе, какву гужву ће ова криза направити, колико ће се у свету снаге променити, неки ће отићи напред неки ће отићи назад. 2000 године сте се ругали са Кином и Русијом а данас говорите о њима као светским силама. Колико сте били онда наивни.

Данас Вам jе парола: Запошљавање, Инвестициjе, Стабилност.

Да сте знали људе да запослите већ би их запослили, да сте могли довући инвеститоре већ бисте их довукли а где немате те две стрвари нема ни стабилности.

Могао би jош овако до сутра да набраjам Ваше грешке али бих ипак да пређем на следећи проблем.

Трећи разлог зашто треба да се повучете jе: Економиjа

После Октобра месеcа 2.000 године десило се све супротно свим нашим очекивањима што се тиче економиjе, постали сте гори од Милошевићеве власти коjа jе имала санкциjе коjе Ви нисте имали. У том периоду jе уништено све што jе преживело санкциjе, кренуло се у тотално уништавање производње, задуживање државе, партиско запошљавање, таjкунску приватизациjу чиjе последице су биле само пропаст и стотине хиљада људи jе завршило на улици.

А онда сте на прошлим изборима избацили паролу “Еврпска Србиjа”, “Европски Београд”, “Европско Ужице” и сваки град или општина jе преко ноћи постала “Европска” али само у наслову. У стварности свака општина jе постаjала сваким даном све већа и већа беда. Зашто на овим изборима не изиђете опет са том паролом “Европска Србија“ или “Европски Београд“ или “Европско Ужице“. Зашто опет нисмо европски.

Данас и после овакве разорне кризе Ви jавно и даље стоjите на становишту да “Европа нема алтернативу”. Jа не знам дали Ви у Вашем окружењу имате неког економисту али ако немате jа бих да Вас обавестим а Ви сами донесите закључак: данашње земље чланице ЕУ имаjу спољни дуг збирно гледаjући преко 35.000 милиjарди Евра а говори се да многе државе нису ни приjавиле све своjе дугове тако да се већ говори о цифри од преко 40.000 милиjарди. Толики дуг државе чланице ЕУ неће моћи да врате ни за наредних 100 година, то jе jасно и мени и Вама.

На земаљскоj кугли постоjи неко становништво са своjим потребама за материjаним добрима и наjбоље cе проћи државе коjе буду могле што више да покриjу потражњу за тим материjалним добрима а осталим државама следуjе беда, до слома капитализма као друштвеног система. Просто говорећи сами можете да закључите ко cе ту проћи добро а ко ће бити кратких рукава. Извор спољног дуга држава чланица ЕУ можете да видите на саjту Wикипедиjа. Ко год се ухватио са дужницима, пропао jе као и дужници, стога нам jе наjбоље да бежимо од ЕУ као ђаво од крста. Норвешка и Шваjцарска живе jако лепо а нису чланице ЕУ. Зашто ми њих не копирамо него се хватамо пропалитета.

Окренули сте леђа државама у успону коjе неће да признаjу Косово попут земаља БРИК-а. А то су државе будућности коjе ће командовати светом.

Последице примене ССП су катастрофалне по српску производњу, буџет и задуживање. Но, то ниjе све. Започело jе доношење и примена европских Закона коjе jе jош више закопало српску производњу jер она никакву заштиту нема од мултинационалних компаниjа. Српске производне компаниjе немаjу паре ни кадрове да се могу носити са мултинационалним компаниjама и потребно им jе време да се опораве од десетогодишњих санкциjа и неолибералног модела капитализма коjи jе преко ноћи донешен у Србиjу.

Хвалите Фиjат као спас Србиjе као наш аутомобил а у будућности ће Србиjа имати само штету од Фијата. Ми Уговор са Фиjатом нисмо видели и не знамо коjе сте тамо преузели обавезе стога би и било коректно не спомињати Фиjат нити Вама нити Динкићу док не видимо копмлетан Уговор. Фиjат jе италиjанска компаниjа и сва зарада иде у Италиjу а не у Србиjу. Само капитал остварен у државним компаниjама Србиjе jе српски капитал све остало нема везе са Србиjом. “Jура” jужнокореанска компаниjа jе искористила предности коjе jоj jе понудила Словачка а онда jе из Словачке дошла код нас ради погодности коjе им jе Србиjа дала и jа очекуjем да ће по истицању дотација наћи опет неку другу државу у окружењу и отићи и тако имати џаба радну снагу добијајући дотациjе за запослене.

Сада ћу Вам навести неколико конкретних примера како Ваши људи раде на даљем уништавању домаће производње и како можемо изаћи из кризе запошљаваањем људи и скоком ДБП, смањењем увоза и скоком извоза.

“Икарбус” прави аутобусе коjи су веома квалитетни али и поред квалитета и ниске цене њих ГСП Београд неће да купуjе или их веома ретко купуjе као сада у предизборноj кампањи да се види да помажу домаћу производњу а у ствари све време купуjу Турске аутобусе коjи су скупљи и лошиjи од “Икарбуса”. У “Икарбус”- у данас ради у производњи нешто мање од 180 људи а може их радити наjмање 3.000 и месечно производити преко 100 аутобуса али jе потребно да JП ГСП у Београду и по Србиjи да купуjу те аутобусе да се ману провизиjа и да гледаjу интерес народа и државе. (Немам податке колико месечно увозимо аутобуса jер те податке царина не да да видимо). Ми своjим знањем и радом те аутобусе и заслужуjемо. “Икарбус” вероватно уз мало труда може да ради и тролеjбусе а веруjем да “ГОША” из Смедеревске Паланке може да ради и трамваjе. Али Вашоj власти и Вашим људима ниjе сврха да Србин или грађанин Србиjе или држава Србиjа буде власник неке производње. Када сте добри са Турцима што им не продадосте “Икарбус”-ове аутобусе. Нека Ваши људи то покушаjу и покажу своjе знање и умеће. Немоjте нас стално држати за неспособне и људе коjима jе траjно потребна помоћ.

“ИМТ” jе фабрика трактора а ми тракторе увозимо. Има ли ту нелогичности. Има и те како. Уместо да “ИМТ” постане фирма броj 1 на Балкану у производњи трактора и крене на нова тржиста по Африци и осталим континентима Ви увозите тракторе и кажете “криза jе“. Криза jе онима коjи не знаjу и неће. “ИМТ” може да ради и “ЗМАJ”-ев програма али и да ради разне грађевинске склеле, оплате и све што jе потребно од опреме у грађевинарству. Може да ради и алате за гумарску и пластичарску индустриjу у Србиjи и свету. Само jе потребно ангажовати људе да седе поред компjутера и нуде. Од 1.000 послатих понуда jедна нек упали одлично jе.

Само “Икарбус” и “ИМТ” могу у наредну годину дана да запосле до 10.000 људи ако се само људи промене тамо и заузме jасан циљ где желе да буду и крену на таj пут. Могу ли то Ваши људи. Не, то су и показали и доказали до сада. То могу само нови људи.

Никада нико ниjе посветио пажњу како имамо наjефтиниjу радну снагу а скупе производе и неконкурентну привреду. Зашто jе то тако и како то променити. Ако се мозак употреби може се променити у нашу корист. Ако ћемо само гледати провизиjе као Ваши људи не можемо никако променити.

Обратио сам се НБС да уместо што данас ради 2/3 године, ради за привреду електронско плаћање целу годину свих 365 дана у години од 06-22 сата и на таj начин помогну у повећању ликвидности. Одбили су, као и да ми даjу податке колико jе ком власнику картица припало пара на основу провизиjа и зашто НБС не ради на обjашњењу народу зашто jе добро користити нашу Дина картицу. Jа не знам за кога они раде али сасвим сигурно знам да не раде за српске инетресе. Оволиким падом динара на пропалу и сваким даном штампану валуту евро, многе породице у Србиjи коjе су узеле кредите са девизном клаузулом у еврима су закукале и изгубиле станове или су им рате скочиле до небеса да хлеба немаjу jести. Цене скачу, привреда губи, становништво губи има ли томе краjа или ћемо краj тражити кроз револуциjу. Ваше економско понашање нас активно наводи на револуциjу.

Директору Царине сам се обратио да царина на свом саjту обjави шта jе то и у коjим количинама се увози у Србиjу да би се домаћи произвођачи определили за још неку додатну производњу али jе то царина исто одбила штитећи на таj начин увозни лоби. Грађани Србиjе би да производе али не знаjу шта да производе а царина им те податке не да или им даjу али пацовским каналима и то преко везе. Обjавом увезених количина би се покренула домаћа производња али покретање домаће производње Ваши људи jедноставно не дозвољаваjу. Ми данас увозимо дршке за чекиће а толико фабрика намештаjа не ради.

Обратио сам се и Градоначелнику Београда Драгану Ђиласу везано за Велико Ратно Острво. То jе наша велика економска шанса да Србиjу у будућности претворимо у Светски трговачко финансиjски центар и тако се обезбедимо од ратова у будућности али и то jе одбиjено. Могу само да замислим шта би Немци, Енглези или било коjа друга нациjа у свету урадили да рецимо у главном граду имаjу две реке и на самом саставу река острво величине 1.5 км2 дали би им лежало као код нас или би од тога направили магиjу. Понудио сам и како да се та магиjа направи без jедног jединог динара кредита. Jесмо ли толико глупи да то не знамо. Г-дине Тадићу Ваши људи то не дозвољаваjу.

Пољопривреда нам jе у расулу. Увозили смо млеко jер Ваши “експерти”провизиjаши нису на време предвидели ситуациjу у коjу ћемо запасти или су такву ситуациjу наместили у шта данас више веруjем. Данас jе довољно само да одете на Гоогле Еарт и погледате jужно од Ден Хага да видите коjа се пространства налазе под стакленицима или да одете у Шпаниjу, област Алмериа градић Еjидо и погледате целу област величине града Београда под пластеницима и биће Вам jасно где jе наша пољопривреда и где може да буде наша пољопривреда jер нас руско тржисте чека. То jе наше тржиште на ком ми ништа не смемо да продаjемо. Зашто jе то тако jа то не разумем. Разумем да нам велике силе не даjу да водимо светску политику али не разумем да нам недаjу да развиjамо економиjу. Мислим да Ваши људи нама не даjу да развиjамо економиjу. Они су проблем и док год они буду ту где су данас нама нема спаса и напретка. Имати наjквалитетниjу малину а немати наjвећу производњу и даљу прераду где би фалила радна снага у десетинама хиљада људи, производњу покривену противградним мрежама са направљеним условима какви у свету не постоjе jа не разумем. Неискоришћавати природне ресурсе попут топле воде за стакленике ни то не разумем. Иначе на руско тржиште Холандиjа свако jутро шаље 300 хладњача са месом. То месо се може и код нас производити. Холандиjа коjа jе териториjално мања од Србиjе има 40 пута већи извоз од наше пољопривреде годишње. То нешто говори.

Грађевинарство нам jе такођер у расулу па се поjавио проблем радне снаге за Русиjу. Предизборна пропаганда да се покаже да има толико слободних радних места а народ неће да ради. Од тога посла нема ништа, то jе измишљен посао коjи служи само изборноj пропаганди. Имамо младе брачне парове коjи су подстанари, имамо незапослену грађевинску радну снагу, имамо пропале грађевинске фирме, пропалу пратећу индустриjу и само нам jош фали организациjа коjу Ваши људи не дозвољаваjу jер таjкуни нису продали своjе станове по високим ценама. Да jе памети онда би само ово што имамо било споjено у целину у коjоj би млади парови добили стан или кућу па да праве децу и тако покрену наталитет, грађевинци посао, пратећа индустриjа такођер добиjа посао и тако се излази из кризе. Ово jе доба када држава морати да постане капиталиста.

Хемиска индустриjа Србије се полако али сигурно гаси. То jе циљ запада коjи Ваши људи доследно испуњаваjу. Постоjи jедан стандард у ЕУ коjи ће угасити све и jедну хемиску производњу у Србиjи сем ино фирми. То jе REACH стандард. Било би добро да обjасните народу Србиjе колико ће таj стандард да угаси производних радних места. Jа процењуjем преко 40.000 људи ће остати без посла. Да будем jасниjи да би се добио таj стандард свака производна и трговачка фирма хемиских производа cе морати за сваки производ, мешавину, сировину, лек или пестиcид да плати од 30.000 до 1.500.000 евра. Колико данас у Србиjи постоjи фирми коjе ће то моћи да плате. Ниjедна. Таj проблем jош може да се реши уколико се данашње српске хемиске фирме удруже у jедну фирму и та jедна фирма буде и произвођач и трговац и тако смањимо трошкове, али таj посао Ваши људи неће да ураде нити да дозволе да се то уради.

Енергетика jе наша рак рана. Нико неће да каже да угља у Србиjи имамо за наредних 50 година и шта онда. Да живе наша деца уз лућерне. Да сада рецимо нестане нафте и пређе се на струjу па ми неби имали струjе нити да скувамо кафу, а имамо толико могућности за алтернативну енергиjу: сунчеву, енергиjу топле воде, енергиjу ветра, минихидроелектране, биодизел, толико извора алтернативне енергиjе да запослимо целу Србиjу сво незапослено становништво и да увозимо радну снагу. Косово има угља за наредних 800 година. Смемо ли се ми одрећи тог ресурса. Не. Ови ресурси не могу да се покрену jер Ваши људи то не даjу.

Руско тржиште постоjи али за друге државе. Срамота jе код нас радити и нешто извозити у Русиjу. Њихове паре су прљаве а западне су златне, сиjаjу. Али њихова нафта ниjе прљава па jе стога увозимо. Ваш човек ниjе покренуо акциjу “форум саjмова” да се рецимо сретну масовниjе привредници Русиjеи Србиjе. Када jе у ПКС био бивши руски Амбасадор Алексеjев предложио сам такав састанак, са cим се сагласио и руски Амбасадор и Милош Бугарин Председник ПКС jе рекао да ће то да одради ПКС и да ће то одмах преузети “стручне службе” али од тада од данас милиметар jедан се ниjе помакло на том плану. Запад има разлога да Милошу Бугарину додели наjвиши орден jер ради за њихове економске интересе а ми га плаћамо. Ми треба да jуримо таj сусрет а не Руси они имаjу пара за куповину а имаjу и понуђаче међу коjима нема нас.

Што се тиче образовног система ту се ништа на позитивно променило ниjе у односу на 2.000 годину. Млади инжењери по завршетку студиjа су без посла или одлазе вани тако да имамо огромну штету где некога школуjемо наjмање 16 година па га дамо другим државама да га они користе. Постоjи и модел како то променити и активирати данашњи ВТИ па те људе запослити на изради нових технологиjа али то Г-дине Тадићу Ваши људи не желе да чуjу па неби ни да губим време на то.

Најпотребније образовне институcиjе привреди Србиjе су: Трговачка академиjа, Угоститељска академиjа, Туристичка и Финансиjска академиjа где би предавачи били елитни светски и српски стручњаци и коjе би траjале наjмање по годину дана.

Г-дине Тадићу.

На вама jе да изаберете дали ћете учествовати на председничким изборима иако по мени немате никакво морално ни уставно право jер сте из чиста мира поднели оставку а ово Вам jе и трећи мандат а по Уставу се каже да можете имати два мандата.

Што се тиче Косова апсолутно сам сигуран уколико опет будете Председник Србије да ћете га признати као независну државу и то прогласити националним инетресом, а што се економиjе тиче живећемо у далеко горем стању него данас и то ће бити прави узрок нове револуциjе, лично сам против револуција jер до сада Србиjа jе имала много револуциjа и сваки пут jе живела горе него пре. Лично би био спреман да Вам се “опросте” сви грехови само да одступите. Овакву шансу више нећете добити.

Арнаут Миле
Аутор Предлога Економског Програма
www.ekonomski-program.rs

Updated: 21/04/2012 — 15:09
Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: