Овлашћења председника Србије

Пошто положи заклетву пред Народном скупштином, први задатак Томислава Николића из његових уставних овлашћења биће да предложи мандатара за састав нове владе.

То не мора бити представник странке која је освојила највише гласова, већ особа тј. странка која може да фомира Владу и обезбеди већину у парламенту.

Према Уставу, овлашћења председника Србије нису велика:

Председник представља земљу у иностранству. Он такође поставља и опозива амбасадоре Србије у иностранству, на предлог Владе. Прима и акредитивна и опозивна писма страних дипломата у Србији.

Председник нема законодавну или извршну власт. Међутим, све законе које донесе скупштина он мора да прогласи. Председник има право да врати закон скупштини на поновно разматрање, али ту ипак последњу реч има скупштина – ако се опет изгласа закон, председник више не може да га врати.

Уколико то Влада предложи, председник распушта Скупштину и расписује превремене изборе. По предлогу Владе, председник проглашава и ванредно стање.

Томислав Николић ће, кад положи заклетву, постати и врховни командант оружаних снага Србије – у складу са законом постављаће, унапређивађе или ће разрешавати официре Војске Србије.

Осим тога, председник додељује државна одликовања и одлучује о помиловању осуђеника.

Устав не предвиђа да се проширују овлашћења председника, каже Стеван Лилић, професор Правног факултета и некадашњи потпредседник скупштинског Уставног одбора.

Томислав Николић је до сада четири пута био кандидат за председника Србије – на неуспелим изборима 2003, и затим на изборима 2004, 2008. и 2012. године. Испоставило се да је треће суочавање са Борисом Тадићем у другом кругу за Николића било срећно.

Николића сада чекају нови задаци у згради Председништва Србије на Андрићевом венцу број један.

За сада сајт председништва Србије www.председник.рс не ради и на њему пише само обавештење да сајт неће бити у функцији до избора новог председника Србије.

Извор: Б92

Updated: 22/05/2012 — 21:21

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: