Оживљавање духа српског села

„ПРЕЛА И ПОСЕЛА“

На платоу испред Храма Светог Саве јуче је отворена традиционална манифестација „Прела и посела“, где су представљени сеоски стил и начин живота, кроз различите радове етно-друштава и штандове са рукотворинама старих заната. Под слоганом „Да оживе наша села кроз саборе, прела и посела“ истоимено удружење већ 28 година чува дух српског села од заборава, и афирмише очување обичаја, традиције и културног наслеђа.

– Овим сусретима желимо да приближимо село граду, да покажемо онима који немају други завичај осим Београда да изван живота у граду постоји и онај на селу. Ова манифестација је прилика да својој деци пренесете бар део овог наслеђа, а вама да се подсетите одакле потичемо – рекао је Драгиша Симић из асоцијације „Прела и посела“ која окупља етно и фолклорна друштва и традиционалне занатлије из целе Србије. Он је пожелео добродошлицу гостима стиховима „да се пева, да се коло вије, да чувамо душу традиције“.

 Председник Скупштине града Београда Александар Антић истакао је значај очувања традиције и бриге о селу, али и улагања у његов развој и модернизацију.

– Да би постала модерна држава, Србија мора да се развија, да уводи нове технологије и гради инфраструктуру, Београд мора да гради нове мостове и саобраћајнице, али све то има смисла само уколико успемо да будућим генерацијама оставимо у аманет жељу да воде рачуна о ономе што је српски дух, традиција и култура – рекао је Антић и подсетио да Београд на својој територији има више од 100 села, где је преко 200.000 квадрата под ораницама. Према његовим речима, када се говори о очувању села мора се говорити и о његовом развоју, модернизацији, развијању туристичких потенцијала и побољшању квалитета живота, како би млади остајали да живе и раде тамо.

Манифестацију је подржала Привредна комора Београда, а у етно-дворишту испред Храма Светог Саве Београђанима су се својим радовима представили опанчари, грнчари, лицидери, ткаље, везиље и преље, израђивачи народних ношњи, као и фолклорна и певачка друштва.

 Извор: београд оживљавањедухасрпско села

 ——————————————————————————————————————–

 „Прела и посела“

На платоу исред Храма Светог Саве јуче је почела туристичка манифестација „Прела и посела”, која промовише традицију и начин живота људи са села.

Посетиоци су имали прилику да, уз богат културно-уметнички програм, упознају и обичаје и културно наслеђе српског идентитета, уз подршку града и Привредне коморе Београда.

Нема лепшег места и симболике да се прича о очувању обичаја, културе и вере српског народа и помогну они који баштине и преносе традицију нашег села. Београд и Србија треба да се развијају, да праве нове мостове и саобраћајнице, али све то има смисла само ако успемо да генерацијама које долазе пренесемо богато културно наслеђе, речено је јуче.

Београд, поред урбаног језгра, на својој територији има више од сто села, око којих се обрађује много ораница.

У наредном периоду један од приоритета биће очување, али и развој села на територији Београда, коме мора да се обезбеди потребна инфраструктура и добар квалитет живота, како би млади људи ту остали да живе и раде. Такође, град је за ову годину издвојио средства за развој етно-туризма, који  представља велику шансу развоја Србије и Београда, уз субвенционисање свих предузетника који се буду укључили у развој ове привредне гране – истакли су представници Скупштине града.

Председник Удружења за очување српске традиције и обичаје прела и посела Драгиша Симић рекао је, у име организатора, а Беоинфо преноси, да манифестација треба да сачува од заборава све оно лепо и драгоцено што се вековима чувало у народу, што представља део нашег идентитета.

Културно-уметничка друштва, изворне певачке групе, свирачи на националним инструментима, приповедачи народних умотворина представиће вековне српске обичаје, а биће изложени и радови занатлија, попут опанчара и грнчара.

Извор:прелаипослела

Updated: 22/05/2012 — 23:41

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: