Русија испитује нове системе наоружања

До краја маја биће завршена испитивања новог руског вишецевног ракетног система ”торнадо”. Он ће до 2020. комплетно да замени бацаче ”град”, ”смерч” и ”ураган

”Торнадо” ће се правити у три варијанте калибра 122 милиметра, 220 милиметара и 300 милиметара. Руски стручњаци раде на томе да се у будућности из ”торнада” могу лансирати и крстареће и балистичке ракете. ”Торнадо” је направљен по модуларном принципу, па ће се ће се брзо прилагођавати за промену муниције.

Руско министарство одбране наручило је и стварање ”електромагнетног оружја”, које изазива неподношљив бол, али не и смрт. Електромагнетно поље усмереним зраком улази у површину коже мање од једног милиметра, тако да не оштећује унутрашње органе. Мета може да добије топлотни шок, а зрак се не види…

– Ново магнетно оружје је намењено за локалне конфликте, кад нема јасне линије фронта, или за ликвидацију нереда у великим градовима – објашњава потпуковник Дмитриј Сосков, руководилац у Научно-истраживачком институту Министарства одбране.

Дмитриј Рогозин, потпредседник руске владе задужен за модернизацију наоружања, најавио је да ће ускоро прорадити лабораторија у којој ће бити сконцентрисани водећи конструктори и они који годинама примају ново оружје. Центар ће радити у граду Климовску у Московској области при Централном научном институту прецизне машиноградње.

среда, 16 мај 2012.

Извор: Русија.рс

Updated: 22/05/2012 — 23:32

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: