Скопље: Протест Албанаца, разбијени прозори на Влади

Протест Албанаца 4.маја у Скопљу

У Скопљу, Куманову и Тетову почео је протест Албанаца незадовољних после полицијске акције „Монструм“. Демонстранти су каменицама разбили два прозора на владиној згради, а осим тог, за сада нема већих инцидената

СКОПЉЕ – У Скопљу, Куманову и Тетову почео је протест Албанаца незадовољних после полицијске акције „Монструм“, у којој су радикални исламисти ухапшени због петоструког убиства у близини главног града.

Демонстранти су каменицама разбили два прозора на владиној згради, а осим тог, за сада нема већих инцидената.

На протесту у Скопљу, како јављају македонски медији, учесници носе транспаренте „Муслимани нису терористи“, „Приштина, Тирана – етничка Албанија“ и кличу „УЧК“ (Ослободилачка војска Косова).

Број демонстраната се из минута у минут повећава, а на месту протеста распоређене су јаке снаге полиције.

Демонстранти тврде да су се сами организовали преко социјалних мрежа и новинарима су поделили саопштење у којем се наводи да протестују због увреда на рачун албанског народа муслиманске вероисповести.

Они такође траже од полиције да, како кажу, пронађу праве убице петорице младих Македонаца 12. априла код Смиљковског језера код Скопља.

Демонстранти су прошли поред судова, а затим ће се, како су најавили, упутити ка згради Владе Македоније.

Протести су почели и у Куманову и Тетову.

После најаве да ће се у петак, након молитве у дзамијама, у седам градова Македоније одржати протести припадника албанске муслиманске заједнице, на друштвеним мрежама су се појавиле најаве макеоднских група о организовању контрапротеста у суботу испред зграде Владе у Скопљу.

Протест Македонаца, чији организатор није познат, требало би да се одржи у суботу у 13 часова, а његов циљ је, како се наводи, спречавање ширења радикалног ислама у Македонији.

Премијер Македоније Никола Груевски апеловао је синоћ на грађане који намеравају да учествују на протесту да не потпадну под утицај манипулација и да поступају у складу са законима у држави.

Груевски је истакао да сви имају демократско право на протесте, али да свако носи личну одговорност за своје поступке.

Председник Ђорђе Иванов је, такође, јуче затражио од грађана да се понашају разумно и да пусте институцијама да расветле убуство. Он је апеловао на организаторе и учеснике најављених протеста да не прелазе границу пристојности.

Из Демократске уније за интеграције, која је део владине коалиције, кажу да су протести због полицијске акције гарантоване уставом, али да је важно да не наруше мир грађана.

Апел да грађани остану мирни упутили су и представништво ЕУ и амбасада САД у Скопљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: