Спреман сам да будем премијер ако…

Борис Тадић каже да је спреман да преузмем место премијера, ако коалициони партнери прихвате начела, циљеве и план за функционисање нове владе.

У првом интервјуу после другог круга избора, председник ДС-а за Новости говори о томе шта мора бити циљ нове владе.

„Најважнији задатак владе мора бити борба против незапослености и сиромаштва и рат против корупције и криминала.Циљ владе је да до краја мандата обезбеди бољи животни стандард грађана и реформише државне институције у складу са европским стандардима“.

Борис Тадић каже и да је за преузимање места премијера кључно да се са коалиционим партнерима договори око принципа деловања и да влада ради као ефикасан тим.

„Спреман сам да водим кабинет за који ћу знати да при првој тешкоћи неће бити оних који ће се понашати као да нису чланови те владе. Власт ће се наредних годину и по дана суочавати са великим тешкоћама и то грађани Србије врло добро знају. Као што је данас случај са свим владама у Европи. И зато се, колико видим, нико у овом тренутку не отима за премијерску позицију. Не отима се ни СНС, ниједна странка у нашој коалицији. Сви знају да позиција премијера неће бити ни мало пријатна“, каже Тадић.

Тадић је рекао да ће се о формирању владе договорити са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС, а са ким још ће водити разговоре, како је рекао, договориће се са лидером социјалиста Ивицом Дачићем.

Лидер ДС каже да демократе неће у коалицију са напредњацима и ДСС-ом и додаје да није истина да Запад на томе инситира.

На питање да ли је у изборној ноћи 20. маја исхитрено рекао да нећете бити премијер, Борис Тадић наводи да је тада у изборној ноћи „само рекао оно што је мислио“.

„Кандидовао сам се за председника Републике, нисам имао резервни план. У политици нема користи од људи који рачунају на резервна решења. Што се тиче кохабитације, она је негативна последица демократије. Не постоји ниједна држава на свету која је од кохабитације имала корист, али су се многе велике земље, на пример Француска, са њом суочавале у прошлости. Међутим, тако су грађани одлучили – дали су већину мандата досадашњој коалицији у влади и поверење новом председнику Републике. То значи да је кохабитација врло вероватна, иако није добра“, наводи Тадић.

Тадић такође напомиње да Демократска странка и он никада нисмо бежали од одговорности. Каже да у ДС-у следи реорганизација али не наводи када с обзиром да се демократе још увек нису бавиле изборним резултатима.

„Уопште нисмо анализирали изборне резултате. Нисмо се бавили собом, него формирањем владе, у жељи да што пре почнемо решавање проблема. Али, о томе ћемо свакако разговарати. Они који су лоше радили свој посао, сносиће последице. Биће реорганизације на свим нивоима у ДС“

Председник ДС-а каже да у животу нема више мотив да било шта постане, већ да нешто постигне – а то је да Србија настави европским путем.

Извор: Б92

Updated: 27/05/2012 — 21:21

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: