Суноврат динара гура све у пропаст

Суноврат динара се наставља, а с њим и животни стандард грађана Србије. Динар ће у понедељак достићи нову најнижу вредност јер ће евро вредети 117,69 динара.

Нови пад динара од око 50 пара није ни јуче успела да спречи интервенција НБС, од чак 89,1 милиона евра.

Стручњаци кажу да уколико се домаћа валута хитно не стабилизује, многи грађани би због дужничког ропства, нарочито када је реч о стамбеним зајмовима, могли да остану на улици јер неће моћи да плаћају превисоке рате кредита.

На то указује и пораст проблематичних кредита грађана. Становништво је тренутно задужено укупно са 577,33 милијарде динара, што је више од пет милијарди евра. Учешће кашњења у укупном дугу све је веће, а крајем априла достигло већ 13 одсто.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије сматра да ће „одбрана“ коју је НБС спремила динару повући поскупљење кредита. „Због тога су забринути и привредници и грађани, који све теже отплаћују позајмице. Због слабљења динара у јануару и фебруару корисници кредита данас укупно дугују око 80 милијарди динара више него почетком године. Привредници су очекивали да ће бар у року од годину дана ниво курса бити предвидив“, каже Рајић.

Најгоре је што стручњаци процењују да ће евро још расти. Они истичу да уколико се настави овакво дивљање курса, висина месечног дуга прерачуната из евра у динаре и даље ће се повећавати.

Зоран Николић из Националне организације потрошача каже да је ситуација последњих месеци изузетно озбиљна и да овакав суноврат динара може да угрози егзистенцију грађана Србије.

„Ово што се дешава са курсом евра прети многим породицама. Наиме, доста грађана је подигло кредите за станове који су индексирани у еврима. Рате све више расту, људи остају без посла, немају могућност да их исплаћују, а банке то не интересује. Уколико се нешто не предузме, можемо очекивати да ће многим људима банке узети станове јер они неће имати могућност да плате велике рате, условљене енормним растом курса евра. Тај сценарио је виђен у неким земљама и не би ме чудило да се и код нас деси“, наглашава Николић.

Он тврди да овакво кретање курса неминовно доноси ланчани скок свих цена, па ће грађани који ионако једва састављају крај с крајем бити гурнути дословно на руб егзистенције.

Поскупеће све од горива до хране, а намештај, рачунарска опрема и друге ствари за огромну већину биће само сан. Грађани Србије су у изузетно тешком положају, посебно они који су задужени код банака са просечном платом од око 300 евра. Због беспарице, у последње време грађани у мањим трговинама све више пазаре на вересију. Рачуни се плаћају за месец, а понегде за 60 дана, а и број мањих радњи се убрзано затвара због пада промета“, каже Николић.

 

Извор: Б92

__________________________________________________________________________________

За корпу – 90.000 динара!

За основне животне потребе у другој половини ове године биће потребно бар трећину више новца него сада. Цене ће расти и до 30 одсто. „Стотка“ за млеко, „хиљадарка“ за прашак

ДИВЉАЊЕ курса евра, најављено повећање пореза на додату вредност, уз све чешће претње поскупљењем енергената, преломиће се на леђа грађана. За потрошачку корпу, према тренутним ценама, потребно је око 70.000 динара, а већ у другој половини године домаћинствима ће за најосновније бити неопходно за трећину више – 90.000 динара.

Без обзира на то да ли ће нова влада послушати упозорења Фискалног савета о мерама штедње, повећању пореза на потрошњу и замрзавању пензија и плата у јавном сектору, поскупљења су неминовност. Економисти тврде да ће пораст ПДВ за два до четири одсто довести до раста цена од око два одсто.

Прогнозе привредника су још драматичније. Многобројни произвођачи хране најављују знатно већа поскупљења – од 10 до чак 30 одсто. Разлог неће бити само повећање пореза, већ и поскупљење енергената које је пред нама, као и велике осцилације курса евра.

– Више није питање да ли желимо да повећамо цене, јер морамо то да урадимо – каже Марјан. С., месар из Ниша. – Евро нам је појео овог месеца сву зараду. Платили смо месо у еврима, а продајемо у динарима. Са најмањом зарадом цене би требало да оду барем 15 одсто. Килограм свињског бута без костију је сада 450 динара, а мени се никако не исплати да га продајем испод 520 динара и то по садашњем курсу. Килограм живе ваге стаје најмање два евра. То је већ 250 динара данас. Набавна цена нам је сваког дана све већа.

Млекари су због повећаних трошкова најавили поскупљења. Литар дневног млека ће, у најблажем случају, ускоро бити скупље за динар-два. Дуготрајно млеко ће достићи цену од чак 100 динара. Средства за хигијену ових месеци стално су била на новим ценовницима, а неконтролисани раст евра ће само продубити поскупљења ових производа. Уколико се тржиште не смири, за врећицу прашка од три килограма биће потребно најмање 600 динара. Скупљи детерџенти ће догурати до хиљадарке.

СВАКОДНЕВНО

ПОСКУПЉЕЊА у трговинама и на пијацама су свакодневна. Раст цена би како тврде трговци био и много већи да су новчаници пунији. Куповна моће је све скромнија, па је у корпама потрошача из дана у дан свега мање. Чак и најосновнијих намирница.

Економисти тврде да чак две трећине запослених у Србији платом може да покрије само минималну потрошачку корпу. Из касе просечне породице само на храну и пиће месечно одлази 44 одсто укупних примања, а најосновније намирнице у промету учествују са 40 одсто.

 

Извор: Новости

Updated: 04/06/2012 — 16:53

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: