У Београду 250 слободних зидара из више од 20 земаља

Драган Мартиновић

 

СПЦ пуна масона; Други човек европске масонске организације први пут за српске медије

Драган Мартиновић: У новијој историји није било ниједног премијера, али има државних функционера, бизнисмена, свештеника… Католичка црква је против нас, руска није.

Многи свештеници Српске православне цркве су масони, тврди за Пресс бивши велики мајстор Велике националне ложе Србије Драган Мартиновић, уочи великог скупа европских масона који данас почиње у Београду, уз присуство 250 слободних зидара из више од 20 земаља. Мартиновић открива и да су чланови његове ложе веома утицајни међу европским масонима и наглашава да међу њима има и политичара, али да у новијој историји српске масонерије није било ниједног премијера. Ипак, многобројни су бизнисмени, државни функционери и свештеници СПЦ. Он чак каже да масони и не могу да уђу у организацију ако не верују у Бога, а није им забрањено да исповедају било коју религију.

Радован Ж. Марковић, Београд

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/222196/SPC+puna+masona.html

ДРУГИ ЧОВЕК ЕВРОПСКЕ МАСОНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРВИ ПУТ ЗА СРПСКЕ МЕДИЈЕ

Браћа из Србије имају утицаја

Заменик председника Конфедерације удружених великих ложа Европе Жак Гањон за Пресс недеље отворено о утицају, чланству, тајнама…

Масонске организације немају политички утицај, а индивидуалне одлуке неких утицајних масона немају везе са масонским ложама, тврди за Пресс недеље заменик председника Конфедерације удружених великих ложа Европе Жак Гањон

У ексклузивном интервјуу за наш лист он ипак не оспорава да постоје одређене ложе које су формиране због политичких утицаја, а за праве масоне каже да никада неће ући у масонерију да би постали моћни.

Колики је политички утицај масона у свету?

– Масони немају политички утицај. А што се тиче индивидуалног утицаја на политику, то није на нама. Када смо у ложи, не причамо о политици и религији, а када изађемо, то су личне одлуке. Поготово ми у Великој ложи Француске немамо политички утицај. За разлику, рецимо, од Великог оријента. То је више политичка ложа. Прави масон неће бити изабран на политичку функцију због тога што је члан масонерије већ зато што је добар и квалитетан у свом послу.

Да ли то значи да масони нису владари из сенке?

– Нису. У нашу ложу се не улази да би се постао утицајан. Имамо неке француске сенаторе, на пример, у ложи. Али су они ушли када су већ били сенатори. Ко уђе у масонерију због тога да би био утицајан, убрзо и изађе.

Масони су направили разне организације као што јеУН. Да ли утичете на њихов рад?

– Не. Али, на пример, у Француској смо имали једног масона који се зове Пјер Симон. Он је искључиво лично издејствовао закон који дозвољава абортус.

Да ли сматрате да је абортус добар или лош?

– Свако о томе може да мисли различито. Ипак, раније су жене умирале јер су ишле код разних необучених људи који су им то радили на нехумане начине.

Какав је однос масонерије према црквама?

– Ми не причамо ни о једној религији посебно. Масон може да буде имам, владика или нешто друго. Нас то не интересује.

Да ли масони морају бити угледни људи?

– Имате куваре, цвећаре, али и адвокате. Сви смо исти. Не морају чак бити врхунски људи свог заната.

Како ви видите своју организацију?

– Ми смо као необликован камен разбацан на све стране. Када уђете у масонерију, подижете сами себе. Ако се не занимате за то, нико не може да вас научи. Ми радимо на томе да тај разбацани камен постане обликован да би могао да се уклопи у готову зграду. Ако је цигла добра, то значи да ће се грађевина ширити и бити стабилна. Тако и масони.

Који је мотив некога да уђе у масонерију?

– Људи који улазе у масонерију не могу да уђу пре 21. године. Прави масони улазе тек после 40. године, када им је каријера већ изграђена. У том периоду многи се питају да ли су, поред своје каријере, изградили сами себе. Зато и улазе у масоне.

Да ли ће сваки масон увек помоћи брату у било чему?

– Ако, на пример, један масон конкурише за посао са истом дипломом као неко ко није у братству, ми ћемо изабрати онога ко је бољи од њих двојице. Једино ако су обојица једнаки, онда ћемо изабрати брата.

Колики је утицај Србије у европској масонерији?

– Србија је мала земља и нема неки велики утицај. Али браћа из Србије имају утицаја у вашој земљи, као и у региону.

Не причате о политици, религији… Па о чему причате?

– Ми причамо језиком симбола. Да би се градио храм требају ти шестар, мистрија… Кроз симболе разговарамо о усавршавању самих чланова.

Да ли имате тајни језик знакова?

– Постоји језик симбола којима желимо нешто да пренесемо. Рецимо, рука испод браде не значи да ће вас неко заклати већ да треба да пазите шта ћете рећи. Има пуно симбола, али их не можемо открити. То чланство учи између себе. Постоје и различити симболи на различитим нивоима знања.

Због чега је све у масонерији тако тајно?

– Не кријемо ништа. Идите у било коју езотеричну књижару и видећете радове ученика, мајстора. Преко интернета такође. Не кријемо ништа. Једино што онај који није живео то не разуме све симболе, па се они понекад погрешно тумаче.

Ако неки масон политичар донесе лошу одлуку за државу, да ли можете да га избаците?

– Апсолутно, и то одмах. Имамо масонски суд који о томе одлучује.

Да ли су масони помагали Србији на неки начин?

– На пример, за време бомбардовања неки чланови наше ложе су скупљали лекове и слали Србији, што преко цркве, што лично. Такође, неки чланови су давали добровољне прилоге који су слати. То није била никаква обавеза, једноставно смо знали да је земља у рату и да је помоћ потребна.

Да ли знате колико има масона и ложа у Европи?

– Не знам колико има чланова, али ложа има око 800 широм Европе. Али имамо пуно симпатизера које привлачимо јер имамо исте идеале.

Радован Ж. Марковић

Извор: „Пресс“, недеља 27. мај 2012, стр.11.

Извор: борбазаверу

——————————————————————————————–

Масони изабрали великог мајстора српске ложе

Електроинжењер Ранко Вујачић предводиће у наредне три године „једину регуларну“ српску ложу. Он сматра да би сваки масон требало да буде поносан што је масон и да не треба да се крије од јавности…

БЕОГРАД – Регуларна велика ложа Србије од данас има новог великог мајстора. Електроинжењер Ранко Вујачић инаугурисан је, на скупштини те масонске организације у Београду, у „великог мајстора“ и предводиће у наредне три године ту једину званичну, како масони кажу „једину регуларну“ српску ложу.

„Регуларност“, односно међународно признање ложе потврђују гости данашњег скупа – 150 масона из 29 земаља, међу којима и генерални секретар Светске масонске конференције, Американац Томас Џексон. Нови велики мајстор из Србије на церемонији је положио заклетву и примио симболе „великог мајстора“ – чекић, ленту и специјалну кецељу, ручно за њега рађену у Енглеској.

Масон од 1998. године

Вујачић – који је „слободни зидар“ постао 1998. године баш у Енглеској, а до недавно је био високи функционер у Организацији УН за индустријски развој – каже за Тањуг да је његов циљ као „великог мајстора“ да отвори масонерију ка српском друштву у којем, примећује, има још неповерења. Истиче и да масони нису тајна организација, иако имају тајне знакове међусобног препознавања и за остатак друштва непрепознатљиве ритуале, које обављају најмање једном месечно у храму који је отворен прошле године у Београду, на тајној локацији.

За разлику од већине масона, који крију свој идентитет, Вујачић сматра да би „сваки масон требало да буде поносан што је масон“ јер су слободни зидари – како истиче – „добри људи који би свет требало да учине бољим“. Такође, жели да сами масони „збију редове“ и да се Регуларна велика ложа Србије још боље позиционира у свету.“Због последњих 20 година, Србија баш нема најбољи имиџ у свету. У свету слободног зидарства, потпуно је другачије. О томе сведочи и присуство представника ложа из свих земаља бивше Југославије“.

Српски масони формирали и албанску ложу

Српски масони су, заједно са Италијанима и Грцима, учествовали и у формирању најмлађе европске националне ложе, октобра прошле године у Албанији. Велики мајстор албанске ложе Елтон Чачи каже да је захвалан на томе што су масони из Србије учествовали у формирању ложе, или како то кажу масони, у „уношењу светлости“ у његовој земљи.“У слободном зидарству, ствари су различите од оних у стварном животу – ми градимо мостове“, истиче Чачи.

Велики мајстор из Италије Густаво Рафи је по занимању адвокат, а масон је још од студентских дана, 1968. године. За заједничку „акцију“ формирања ложе у Албанији каже да је „порука свету да могу да сарађују и људи који су некада били у конфликту“. У Србији, како каже српски велики мајстор, тренутно има висе од 1.000 „регуларних“ масона. Њихови симболи су Библија, угаоник и шестар. Велика регуларна ложа Србије отворена је „само за мушкарце“, али у Храму повремено примају и своје „лепше половине“, на такозваном „сестринском раду“.

Генерални секретар светске организације Џексон професор је из Пенсилваније и каже да су регуларне ложе затворене за жене пре свега због питања традиције, али додаје: „Ако је масонерија тако добра за мушкарце, не знам како би могла да буде лоша за жене“. По његовом мишљењу, тренутно је на делу „регенерација интересовања за масонерију у источној Европи“. Прва ложа у нашој земљи формирана је 1919. године: масони из те Велике ложе Срба, Хрвата и Словенаца, доцније Југославије су, кажу, имали имовину вредну данашњих 150 милиона евра, која је 1945. конфискована.

Нема разговора о политици и религији да не дође до свађе

Та ложа је пред Други светски рат, 1. августа 1940. „успавана“, па реактивирана 1993, док под садашњим именом постоји од 2006. Многи верују да су масони „владари из сенке“, да стоје иза светских завера… Међу српским масонима које је извештачица Тањуга данас видела на инаугурацији великог мајстора су адвокати, власници познатих фирми, уметници…

Ранко Вујачић каже да масон може постати свако кога „препознају“ и препоруче га они који већ јесу слободни зидари. Тада постаје кандидат. Ако прође дугачку процедуру у којој утврђују његову „подобност“, односно да је морално прихватљив и залаже се за начела једнакости, слободе и братства, пролази иницијацију и постаје ученик. Следећи степен је помоћник, па – мајстор.

Свако окупљање масона отворено је за све теме, осим о политици и религији. „Политика и религија су табу теме, да у братству не би дошло до дисхармоније“, каже велики мајстор Вујачић. Политика се, ипак, „увукла“ у један масонски ритуал. Наиме, свако масонско окупљање завршава се заједничком трпезом и обавезном здравицом. Обавезно је певање химне и традиционално се наздравља председнику државе домаћина. Тако су масони из 29 земаља овог викенда у Београду наздравили председнику Томиславу Николићу и певали „Боже правде“.

Maja Bekčić-Petrović, Tanjug

Извор: изабран велики мајстор

————————————————————————————————

КО ЈЕ РАНКО ВУЈАЧИЋ

Име: Ранко ВУЈАЧИЋ

Датум рођења : 18. август 1951. год.

Место рођења : Београд, (Србија), Југославија

Образовање: септ. 1958. – јун 1966. Основна школа, Београд, Југославија

септ. 1966. – јун 1967. Де Ла Салле колеџ, Малта

септ. 1967. – јун 1970. Гимназија, Београд, Југославија

Унивзитетско образовање:

окт. 1970. – април 1974. Технички Универзитет, Грац, Аустрија

(студије електротехнике)

април 1974. – јул 1976. Технички Универзитет, западни Берлин, Немачка

(диплома електро-инжењера-степен дипл. инж. еквивалентан Мастер оф Сциенце)

Постдипломско образовање:

окт. 1976. – феб. 1978. Дипломтска Академија, Беч, Аустрија

(медђународно право, економија, историја дипломатије)

језици: енглески, француски, шпански, руски и немачки)

1977. Ецоле Натионале д’Администратион, Париз, Француска

авг./септ 1977. Есцуела Дипломатика, Мадрид, Шпанија

авг. 1978. – јул 1979. Војни рок, (Хрватска), Југославија

Радно искуство

октоб.. 1979. – мак 1981. SPENS, Нови Сад, Југославија

одсек електротехничке службе

функција: заменик службе

мај 1981. – јан. 1985. UNIDO, Division of Administration, General Services,

Buildings Management Section, Electrical Engineering and

Buildings Operation Unit

Function: Chief

јан. 1985. – март 1991. UNIDO, Division of Policy Co-ordination

Programme Development and Evaluation Branch

Function: Industrial Development Officer

април 1991. – март 1993. UNIDO, Department of Industrial Operations, Office of the

Deputy Director-General, Integrated Projects and Central

Monitoring Section

Function: Acting Chief

април 1993. – јун 1995. UNIDO, Office of the Director-General

Function: Special Assistant to the Director-General

јун1995. – фебр. 2004. UNIDO, Division of Administration, General Services

Function: Director

фебр. 2004. – децем. 2005. UNIDIO, Division of Administration and Field Operations,

Office of the Managing Director

Function: Special Advisor

јан. 2005. – фебр. 2006. UNIDO, Programme Development and Technical Cooperation

Division, Office of the Managing Director, Emerging

Technologies Group

Function: Director

фебр. 2006 – надаље UNIDO, Programme Support and General Management

Division, Operational Services Branch

Function: Director

Председавајући и члан многобројних комитета високог нивоа унутар УНИДО-а,других међународних организација и аустријских власти

Додатна делатност: 1. Радио телевизија Београд

1961 – 1970. члан драмске секције

Као млад глумац наступа у многобројним драмама и програмима на радију и телевизији, позоришним представама и филмовима

2. Наставна делатност

1976-1978 .pпрофесор физике и математике у немачком школском центру

Радни Универзитет Нови Београд у Бечу, An der Urania 1

3. Члан клуба Апсолвената и Пријатеља Дипломартске Академије у Бечу

4. ROTARY INTERNATIONAL

Од  1998, до данас члан и председник  Rotary Kluba Bec-Hofburg u Becu, Austrija

Учешћее у многобројним социјалним  пројектима у Аустрији и шире, као на пример пројекат дечије кардиохирургије у Сарајеву. Носилац одликовања за ова пројекат.

Публикација многобројних новинарских чланака у разним стручним часописима на теме

UNIDO, – Србија, Црна Гора, личности као на пример Његош, Тесла, Милева Марић Ајнштајн и др.

6. Организациона делатност: Организација многобројних приредби из области хуманости и културе… Изложба слика уметника из Србије и Црне Горе у згради Уједињених нација у Бечу. Југословенски дани у Бечу са циљем промоције културе, кулинарства  туризма.

Промоција српске и црногорске културе у оквиру гостовања концертних ансабла из Србије и Црне Горе

Updated: 03/06/2012 — 18:00

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: