Владика Артемије освештао Милојеву цркву

Црква брвнара, у селу Лозници

Надомак Чачка гради се манастирски комплекс. Литургији присуствовало више од 600 људи и десетине монаха и монахиња

РАШЧИЊЕНИ и у ред монаха враћени епископ рашко-призренски Артемије Радосављевић служио је у уторак архијерејску литургију у новоизграђеној цркви-брвнари, у селу Лозници, надомак Чачка, на имању Милоја Стевановића (63), познатијег као Грешни Милоје, који је прошле године одлуком Великог црквеног суда СПЦ изопштен из црквене заједнице. Литургији је присуствовало више од 600 људи из свих крајева Србије, као и неколико десетина монаха и монахиња који су пре две године напустили богомоље у Рашко-призренској епархији, због чега су рашчињени.

Повод за ово окупљање била је крсна слава Грешног Милоја – Млади Никола, као и освештање новоизграђене цркве. Поред цркве, у току је и изградња парохијског дома, чији су темељи већ постављени, а на самом улазу на имање Стевановића подигнут је звоник.

– Црква-брвнара има око 200 квадрата и садржи олтар, иконостас и наос, а изграђена је по стандардима градње православних храмова. Када манастирски комплекс буде потпуно изграђен, објекти ће имати укупно 740 квадрата, и ту ће бити око 40 келија за монахе избегле с Косова – испричао нам је један од монаха који живи на имању у Лозници. – У овој богомољи од четвртка ће се свакодневно држати службе, као и сви верски обреди, па и крштења.

У самом дворишту су биле подигнуте две шатре, где су постављени свечани ручак и послужење за неколико стотина душа.

Артемију је, да подсетимо, одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ одузет епископски чин, и он је враћен у чин монаха, а у одлуци Сабора се образлаже да је Артемије са својим следбеницима „крајње неразумним поступком ступио на пут отвореног раскола и устао на саборно јединство СПЦ“.

На овом имању у Лозници од пре две године живи двадесетак монаха из манастира Црна река. „Одбегли“ монаси се углавном баве пољопривредом, а на имању имају и стоку.

Извор: Новости

Updated: 23/05/2012 — 18:43

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Website Protected by Spam Master


Српска Елита © Frontier Theme
%d bloggers like this: